De loopbaan van Derk Boerrigter kende tot nu toe ups en downs. Zijn overgang van de jeugdopleiding van FC Twente naar Ajax was een hoogtepunt. Het kampioenschap van RKC Waalwijk in de Jupiler League was ook al zo’n uitschieter. Blessureleed op de Toekomst, een degradatie met RKC en het vertrek vanaf de Toekomst gelden als minpunten in de loopbaan van de geboren Oldenzaler.

Voorbeelden genoeg van voetballers die na een stap terug, twee carrierestappen vooruit konden doen. Jan Vertonghen, Ronald de Boer en Michael Reiziger plukten de vruchten van een voorlopig vertrek uit Amsterdam, om sterker dan ooit terug te keren bij Ajax. Ook Boerrigter heeft zo’n scenario voor ogen. De seizoenen die hij bij HFC Haarlem, FC Zwolle en RKC Waalwijk doorbracht hebben de 24-jarige linksbuiten rijper gemaakt. Tegenslagen hebben hem gelouterd, het fysiekere voetbal in de Jupiler League verrijkt.

,,Van de Jupiler League wordt gezegd dat er vooral veel beuk- en trekwerk is. Maar dat valt best mee’’, vertelt de kersverse Ajacied over zijn ervaringen op het tweede niveau. Boerrigter tekende maandag een contract dat in gaat op 1 juli 2011 en een looptijd heeft van drie seizoenen, tot en met 30 juni 2014. ,,Maar het spel in de Jupiler League is wel een stuk fysieker. Maar daar kan ik goed mee omgaan, ben ik wel gewend. Vroeger heb ik altijd al moeten opboksen tegen grotere jongens. Ook omdat ik pas laat mijn groeispurt beleefde. Krachtprogramma’s die ik bij Ajax en FC Zwolle heb gevolgd, zijn ook niet zonder resultaat gebleven.’’

Zijn periode in Waalwijk valt al helemaal als curieus te betitelen. Het seizoen 2009-2010 werd afgesloten met de teleurstellende degradatie vanuit de Eredivisie. Een voetbaljaar later – het zojuist afgesloten seizoen 2010-2011 – levert Boerrigter zijn niet geringe bijdrage aan de terugkeer van de Waalwijkse trots naar het hoogste niveau.

,,Derk is een heel complete speler, die beschikt over een fantastische voorzet’’, typeert Sjaak Swart de speler die hij begeleidt. ‘Mister Ajax’ haalde de linksbuiten zelf ooit naar de jeugdopleiding van Ajax. Als voormalig rechtsbuiten van wereldklasse, heeft Swart toch verstand van het ‘ambacht’ van buitenspeler. ,,Hij behoorde zeker tot de beste spelers van afgelopen seizoen in de Jupiler League. Misschien was hij wel de beste.’’

Ook Ajax-trainer Frank de Boer is in zijn nopjes met de aankoop van Boerrigter. ,,Ik ben blij dat hij erbij komt”, vertelt De Boer. ,,Derk heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld. Hij heeft als voordeel dat hij de club al kent. Door zijn komst hebben we meer mogelijkheden op de flanken. Ik heb er vertrouwen in dat hij bij ons nog meer stappen gaat maken.”

Komend seizoen komt Boerrigter zijn oude ‘ploegie’ opnieuw tegen. Kampioen RKC dwong promotie af naar de Eredivisie. De Ajacied kijkt uit naar het weerzien met zijn oude ploeggenoten én (vooral) het hoogste Nederlandse voetbalniveau. ,,Het was met RKC een geweldige ervaring om in de Eredivisie te spelen’’, besluit de Ajacied. ,,Als Ajacied kijk ik er nu natuurlijk helemaal naar uit.’’ Aldus Boerrigter tegenover Ajax.nl.