Als toenmalig coach van FC Omniworld tipte Peter Boeve Ajax over Bas Dost, dat vertelt hij in De Pers. Het was vier jaar geleden dat het huidig lid van de ledenraad een telefoontje pleegde met het hoofdkantoor van Ajax. Boeve ging zo nu en dan wel eens naar een wedstrijd van een jeugdelftal, in de hoop nieuwe spelers te kunnen scouten. Regelmatig keerde hij met lege handen terug, maar bij dat ene duel van Jong FC Emmen, was hij direct verliefd op hun aanvaller.

“Ik vertelde Ajax dat ik een enorm talent had gezien, ene Bas Dost.” aldus Boeve, vier jaar later. “Hij was zó jong dat hij nog makkelijk een jaar in de A-junioren van Ajax kon spelen. Ik vond dat hij Van Basten-achtige trekjes had.” Na het telefoongesprek hoorde hij tot januari 2011 niets meer over de combinatie Ajax met Bas Dost.

Het is niet de eerste keer dat zo’n advies door Ajax wordt genegeerd. Als coach van AGOVV tipte huidig ADO-coach John van den Brom Ajax wel eens over Dries Mertens. Er werd nooit serieus naar gekeken. Vlak voor het sluiten van de transferdeadline, was Ajax opeens wél geïnteresseerd in Utrecht-speler Dries Mertens. Zijn transferwaarde is inmiddels meer dan tien keer zoveel geworden.