Bojan Krkic speelde in het seizoen 2013/2014 op huurbasis bij Ajax. De aanvaller, die te boek stond als de ‘nieuwe Lionel Messi’, kende een moeilijke tijd in Amsterdam, zo zegt hij in een interview met de BBC.

“In mijn eerste jaar maakte ik tien doelpunten in LaLiga, waardoor mensen gingen zeggen: Ah, hij is de nieuwe Messi”, vertelt de 28-jarige aanvaller van Stoke City. “Uiteindelijk kende ik mijn eigen kwaliteiten, ik ben geen Messi. Ik ben Bojan. Mensen zeggen nu: Hij was niet de nieuwe Messi. Nee, dat klopt. Het is niet gemakkelijk. Messi scoort iedere wedstrijd drie keer. Als je één doelpunt per wedstrijd maakt, ben je geen Messi. Ik ging naar AS Roma en AC Milan als een superster en de nieuwe Messi, niet als Bojan.”

“Dus als je daar goed speelt, is het niet genoeg. Je moet de beste zijn, je moet Messi zijn. Dat heeft me niet bepaald geholpen. In het begin is het heel lastig, maar met ervaring weet je hoe je ermee om moet gaan”, vervolgt de Spanjaard, die door Barcelona aan AC Milan, AS Roma en Ajax verhuurd werd. “Dat is lastig, omdat je in één of twee jaar te weinig tijd hebt om de mensen en de stad te leren kennen. In al die periodes woonde ik daar in mijn eentje. Als je in Barcelona alleen bent en je verveelt, bel je een vriend om een kop koffie te gaan drinken.”

“Het jaar bij Ajax was een van de allermoeilijkste in mijn carrière. Mijn Engels was niet goed en ze spraken verder alleen Nederlands. Ik ging naar de training en sprak met niemand. Ze hadden geen enkele speler die Spaans sprak, alleen met trainer Frank de Boer kon ik praten. Met hem sprak ik af en toe. Verder ging ik naar de training, sprak daar met niemand en ging dan weer alleen naar huis”,

Wel zegt Bojan een bijzondere band met Johan Cruijff gehad te hebben. “Hij is een van de aardigste mensen die ik heb ontmoet in het voetbal. Voordat ik naar Ajax ging, sprak ik met hem erover. Hij praatte met Ajax, hielp me met de overstap. Hij was heel belangrijk voor me. Johan schreeuwde bijvoorbeeld nooit