© Proshots

Ajax won zondag met 4-1 van Heracles Almelo. Erg gemakkelijk verliep de wedstrijd echter niet. Peter Bosz zag zijn ploeg veel kansen creëren, maar ook veel kansen weggeven. “Er zijn over een weer veel kansen geweest. Wij hadden er wel veel meer, maar we hebben er ook veel te veel weggegeven. Voor de neutrale toeschouwer was het vast leuk om naar te kijken. Ikzelf was daar niet tevreden over. We speelden veel te slap en ondanks dat creëerden we wel veel kansen. In de eerste tien minuten kregen we volgens mij al vier grote kansen, die je eigenlijk moet scoren. De scherpte ontbrak alleen, waardoor zij in de omschakeling gevaarlijk konden worden. We hielden het veld veel te groot en dekten niet goed door en daar maakten we het Heracles veel te makkelijk mee”, analyseert Bosz de wedstrijd met Ajax TV.

“Afgelopen donderdag heeft natuurlijk heel veel energie gekost. Het lag niet aan onderschatting, maar een aantal jongens, en dat geldt zeker niet voor iedereen, vindt het moeilijk om hetzelfde te brengen als afgelopen donderdag. Dit was precies het scenario waar ik voor de wedstrijd voor gewaarschuwd heb”, vervolgt de trainer. “We moesten er voor waken om scherp aan de wedstrijd te beginnen, want als je 0-1 achter komt dan loop je achter de feiten aan. En dat had zomaar gekund zondag.”

Matthijs de Ligt verving na rust Nick Viergever, die geblesseerd uitviel. Het 17-jarige talent deed dat met verve. Ook Bosz is onder de indruk van De Ligt. “We merkten wel dat het team een impuls kon gebruiken en dan denk je eigenlijk niet direct aan een centrale verdediger, maar hij begon vrijwel direct geweldig te spelen. Een schot met zijn zwakke been werd net over getikt en daarna kopte hij ons op een 2-1 voorsprong. Dan heb je wel de juiste energie te pakken in een wedstrijd.”