© Proshots

Ajax verloor afgelopen zaterdag kansloos van Willem II. In de eigen Amsterdam ArenA ging de ploeg van Peter Bosz met 2-1 onderuit. De Ajax-trainer kijkt samen met Ajax TV terug op de teleurstellende wedstrijd. “We kunnen er om heen gaan draaien, maar we moeten thuis gewoon van Roda en Willem II winnen. Dan vind ik het Ajax-onwaardig als je verliest en zeker ook op de manier waarop. Je kan altijd een keer verliezen, dat je een paar keer in een wedstrijd de paal raakt en zo veel pech hebt. Dat kan een keer gebeuren. Maar dat was zaterdag niet het geval. We hebben het volledig aan onszelf te wijten”, laat de hoofdtrainer weten.

“In de eerste helft heb ik een heel slecht Ajax gezien. Je vraagt je vooral af: hoe kan dit in hemelsnaam. Een aantal dingen kan je zo terugzien, want we doen een aantal dingen heel erg slecht”, vervolgt hij. “Vooral in balbezit ging het heel matig. Het duurde veel te lang voordat we voorin waren. Er werd heel veel breed en terug gespeeld. Maar dat heeft natuurlijk oorzaken. De jongen aan de bal wordt dan vaak verweten dat hij terugspeelt, maar als hij de afspeelmogelijkheden voorin niet heeft dan wordt hij gedwongen om terug te spelen. Want het heeft uiteraard geen zin om een blinde bal vooruit te spelen. Dus dan zit je te kijken naar de veldbezetting die niet goed was. Zoals wij graag willen spelen, is dat de middenvelder tussen de linies in spelen. En niet de bal van een voet komen halen bij de centrale verdediger. Daar is nog een heleboel verbetering in te halen.”

Volgens Bosz ligt het slechte spel vooral aan de instelling. Toch lijken ook de nieuwe tactische besprekingen nog bij de spelers in het hoofd verwerkt te moeten worden. “Voor dat laatste heb ik zeker begrip. Er zijn nou eenmaal zaken anders zijn dan andere jaren, maar dat is ook logisch met een nieuwe trainer. Daar heb ik begrip voor dat het even nodig heeft voordat de spelers precies weten wat je bedoelt. En voordat ze ook uitvoeren wat je van ze verwacht. Daar heb ik ook begrip voor, maar hard werken kunnen we allemaal. In ieder systeem. De jonge jongens moeten bij Ajax in staat zijn om twee keer per week volle bak te gaan. Dus als ik daar naar kijk, dan vind ik dat ik ze dat wel kwalijk mag nemen.”

Het kost dus tijd om het aanvallende systeem helemaal onder knie te krijgen. Tegen Rostov leek het spel al aardig de goede richting in te gaan. Bosz had echter wel verwacht dat Ajax op dit moment verder zou zijn. “In vergelijking met Heracles, Vitesse en Maccabi zie ik wel parallellen daarin. Voor mij zijn dus een aantal zaken zeker herkenbaar. En misschien dus ook wel logisch dat het tijd nodig heeft. De manier waarop we nu spelen worden fouten direct afgestraft. Als je kijkt naar het rendement van onze tegenstanders dan is dat erg hoog. Want wij creëerden weinig, maar Willem II creëerden ook niet veel kansen. Dat is natuurlijk ook inherent aan de manier van spelen. Het moet gewoon goed staan, omdat je veel ruimte weggeeft. Maar dat staat het op dit moment nog niet. Dat zal zeker met de verandering van speelwijze te maken hebben, maar ook door een aantal fouten waarvan ik vind dat die nu niet meer hadden mogen voorkomen. Ik vind dat we verder hadden moeten zijn.”