© Proshots

Peter Bosz werd in het verleden nog al eens bekritiseerd vanwege het feit dat hij té naïef speelde. The Guardian ziet overeenkomsten tussen de Apeldoorner en Guardiola. In gesprek met het Engelse medium vertelt hij over ‘zijn’ manier van spelen en Johan Cruijff. “Ze noemden het vooral naïef omdat de verdedigers rond de middenlijn stonden met een heleboel ruimte achter zich. Je moet heel erg goed georganiseerd staan. Als je dat doet dan volgt de vijf-seconden-regel: als je de bal verliest moet je onmiddellijk druk zetten, dan is het mogelijk om zo te spelen.”

“We hebben bij Ajax jonge spelers, die als ze de bal verliezen in hun hoofd precies weten wat ze moeten doen: namelijk direct drukzetten”, vervolgt de hoofdtrainer van Ajax. “Ik ben ook altijd kritisch. Er bestaat niet iets als de perfecte wedstrijd. Het zal ook nooit bestaan.”

Bosz vertelt ook uitgebreid over zijn enige idool: Johan Cruijff. “Ik wist vanaf mijn zestiende al dat ik op een dag trainer wilde worden. Ik schreef altijd op wat mijn trainers vroeger goed deden en daarnaast las ik een heleboel over Johan. Met wat vrienden verzamelden we álles wat we over Johan konden vinden en dat bundelden we in ons eigen boek. We deelden het boek in met artikels over het aanvallen, het verdedigen en het tactische aspect.”

Bij Maccabi Tel Aviv ontmoette hij een jaar geleden Cruijff. “Net voordat hij stierf kwam hij naar Israël toe. We hebben samen met Jordi een week lang doorgebracht. Het was geweldig. In plaats van het lezen van artikels praatte hij nu tegen jou. Ik luisterde heel veel naar hem en heb in die week zo ontzettend veel geleerd. Maar als ik alles zou vertellen aan mijn spelers dan raken ze verveeld. Daarom is mijn speech voor de wedstrijd meestal niet langer dan vijf minuten. Ik moet van al die dingen de belangrijkste eruit pakken.”