© Proshots

Peter Bosz heeft nu bijna twee weken de Ajax-selectie onder zijn hoede. Met Ajax TV maakte de hoofdtrainer, halverwege de trainingsweek in Oostenrijk, de balans op. “Het bevalt zeker goed. Het is altijd fijn, zeker als nieuwe trainer, om de spelers eigenlijk een hele dag bij je te hebben en niet dat ze na één training alweer naar huis gaan. Het is nu de tweede week dat ik ook daadwerkelijk actief ben en dan is het fijn dat je de spelers, inclusief internationals, een week lang bij je hebt.”

“Je leert ze daardoor in ieder geval beter kennen”, vervolgt de 52-jarige Apeldoorner. “Je leert ze hier in Oostenrijk ook op een andere manier kennen. Daarnaast heb ik ook de tijd om wat gesprekken te voeren en om mijn ideeën over voetbal aan de jongens duidelijk te maken.”

Tijdens zijn eerste week gaf Bosz aan in zijn beginperiode veel te zullen observeren. In de eerste dagen zou hij zich daarom ook wat op de achtergrond houden. “Ja, dat doe ik vooral tijdens trainingsmomenten. Als assistenten Hennie Spijkerman en Hendrie Krüzen ieder een groep hebben, dan kan ik naar achteren stappen en kijken hoe de jongens op elkaar reageren. Of hoe ze op een verkeerde beslissing van de scheidsrechter reageren. Dat geeft je gewoon wat meer inzicht in hoe de jongens in elkaar zitten.”

Tijdens de trainingsweek in Oostenrijk probeert de hoofdtrainer de speelwijze en de tactiek er zo snel mogelijk in te krijgen. “De jongens pakken het goed op. Voor mij zijn er tijdens een trainingsweek of een trainingskamp een aantal doelstellingen. Eén daarvan is niet geblesseerd raken. Verder willen we de jongens fysiek klaarstomen voor de belangrijke wedstrijden die al heel snel komen. Dat moeten we eigenlijk versneld doen zonder dat ze geblesseerd raken. Tegelijkertijd wil je als trainer zijnde dat jouw speelstijl voor iedereen duidelijk is, dus je bent eigenlijk wat combinaties aan het maken. Daarin vind ik dat we op schema lopen. De oefenwedstrijden zullen bepalen of het allemaal goed is, want het resultaat telt.”

“Ik heb wel geleerd dat je niet meteen de eerste dag alle kennis die je hebt moet vertellen, want dan blijft er eigenlijk niks hangen”, vervolgt Bosz. “We hakken dat in kleine mootjes en we proberen ze dat iedere keer opnieuw aan te reiken. Zo heb ik hier iedere avond een bespreking. Die duurt vaak niet langer dan tien/twintig minuten. Daarin vertellen we een blokje, in dit geval over verdedigen. De dag erop gaan we trainen en dan willen we dat wel terugzien. Dan hebben we oefeningen waarin we het specifieke wat we besproken hebben trainen. Na anderhalve week ben ik zeker tevreden.”