© Proshots

Peter Bosz is lovend over Matthijs de Ligt. De jonge verdediger speelde gistermiddag een goede wedstrijd, scoorde en werd verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd. “Hij nam in de moeizame beginfase het team op sleeptouw. Dat kon ik aan een paar kleine dingetjes zien, zoals het middenveld in dribbelen en van een meter of dertig op het doel schieten. Dat zorgde er ook voor dat het publiek er weer achter ging staan en de ploeg er weer in begon te geloven. Dat zijn momenten die een wedstrijd kunnen doen kantelen. Je kan de bal wel eindeloos achterin blijven rondspelen, maar daar raakt de tegenstander niet van onder de indruk. Dit was zo’n actie waarbij het publiek opleefde”, laat de hoofdtrainer weten aan Ajax TV.

“Heel veel mensen hadden de afgelopen weken een mening over hem”, vervolgt Bosz. “De zogenaamde kenners wisten ineens alles te vertellen over De Ligt, die toen nog redelijk onbekend was. Dan zit ik te lachen want als ik dat hoor dan denk ik: ‘jullie kennen die jongen helemaal niet, want de dingen die je zegt zijn gewoon niet waar.’ Binnen Ajax heeft iedereen vertrouwen in hem. En altijd gehad. Ik hoorde bijvoorbeeld dat Matthijs geen goede inspeelpass zou hebben. Als er iemand is die een goede inspeelpass heeft, dan is Matthijs de Ligt het. Die heeft hij vooruit, hard over de grond tussen de linies door. Dat is juist één van zijn kwaliteiten.”

Ook had Bosz speciale aandacht voor een andere verdediger, namelijk debutant Deyovaisio Zeefuik. “Hij heeft het uitstekend gedaan. Je weet van te voren niet of je zo’n jongen zijn debuut kan laten maken. Maar als gaande de wedstrijd blijkt dat Viergever er af moet, dan ga je kijken naar wie je kan inbrengen. Heiko en Deyo waren de verdedigers. Heiko zou eventueel ook als back kunnen spelen overigens, maar we wilden daar ook wat snelheid. Deyovaisio heeft dat uitstekend gedaan.”