© Proshots

Afgelopen zondag kreeg Ajax de zevende penalty van het seizoen. Lasse Schöne miste de opgelegde kans om de score in Utrecht te openen. De Amsterdammers hebben na zondag al drie penalty’s gemist in de competitie. Volgens Peter Bosz zijn dat er drie te veel. “Een penalty moet erin. Punt. Maar we weten ook allemaal dat een penalty een keer gemist kan worden. In de Eredivisie hebben we er nu zeven gekregen, waarvan er drie werden gemist. En dat zijn er teveel”, zegt hij tegenover de camera van Ajax TV.

“Penalty’s staan op zich en brengen een ander soort druk met zich mee vergeleken met een vrije trap. Dat neemt niet weg dat een penalty er altijd in moet. Als staf moeten we de juiste speler aanwijzen die de bal er in kan schieten. Wie dat nu wordt, zullen we rustig gaan bekijken”, vervolgt de hoofdtrainer die laat weten alleen op de traptechniek te kunnen trainen. “De traptechniek hebben de spelers al, die kan je wel verfijnen en verbeteren. Er komt ook druk bij kijken en dat kan je niet trainen.”

Marco van Basten heeft Ajax namens de FIFA gevraagd om op de trainingen te experimenteren met de zogeheten shoot-out. “Marco heeft gevraagd of we daar een keer naar willen kijken wanneer daar momenten voor zijn tijdens de trainingen. We hebben nog niet de mogelijkheid gehad om dat te proberen, maar in de komende weken zal het zich vast een keer voor doen. Dan zullen we een aantal jongens zo’n shoot-out laten nemen. We hebben de officiële reglementen ervan gekregen, maar misschien vinden de spelers het wel helemaal niks.”