© Proshots

Het trainingskamp van Ajax in Portugal zit er bijna op. Morgen oefenen de Amsterdammers tegen Excelsior en Red Bull Leipzig om daarna weer richting Nederland te vliegen. Ajax TV maakt samen met Peter Bosz de balans op. “Tot zover zijn we zeker tevreden. Je hebt van te voren voor ogen wat je aan trainingsarbeid wilt gaan doen en dat hebben we allemaal kunnen doen. De omstandigheden hier zijn fantastisch en we hebben veel arbeid kunnen leveren. Er is hard gewerkt en het belangrijkste: er is niemand geblesseerd geraakt. We willen tijdens het trainingskamp de boel op gang brengen, conditioneel stappen maken en aan onze manier van spelen werken. We hebben tijdens de eerste seizoenshelft goede en ook minder goede dingen gezien.”

“Tijdens de trainingen heeft de nadruk, qua voetbal, op meerdere dingen gelegen maar vooral op het rendement”, vertelt de hoofdtrainer verder. “We creëerden tijdens de eerste seizoenshelft de meeste kansen, maar scoorden niet het vaakst. Daar zijn we mee bezig. Vooral met vastigheden. Vastigheden in looppatronen hoe je voor de goal komt, in de bezetting voor de goal, de bezetting van de middenvelders op een eventueel afvallende bal en de manier waarop we de voorzetten geven. Die voorzetten moeten hard en strak over de grond in plaats van half stuiterende ballen. We proberen gevarieerd aan vastigheden te werken.”

Ajax werkte de afgelopen week vaak twee trainingen af per dag. De tweede training stond vaak grotendeels in het teken van standaardsituaties. “In de Eredivisie hebben we van de dertien tegendoelpunten er zes uit spelhervattingen gekregen. Dat is te veel. We wilden er eigenlijk al eerder aan werken voor de winterstop, maar dat leek ons met al die wedstrijden dicht op elkaar geen goed plan. Daarom hebben we daarmee gewacht tot de winterstop. Daar werken we nu hard aan. De spelers hebben er hier mooi de tijd voor om het te oefenen, maar ook om naar spelhervattingen te kijken.”

Morgen speelt Ajax twee oefenwedstrijden. In het begin van de middag tegen Excelsior en aan het einde van de middag tegen Red Bull Leipzig. Het is de bedoeling dat in elke wedstrijd elf spelers 90 minuten zullen spelen. “Dat gaan we inderdaad doen. We gaan twee keer elf spelers wegzetten. Allemaal moeten ze 90 minuten in de benen krijgen, want volgende week gaan we natuurlijk al beginnen.”