© Proshots

Peter Bosz heeft samen met de NOS teruggeblikt op een bewogen Europese campagne die hij met Ajax heeft meegemaakt. De oud-Ajax trainer bereikte de finale tegen Manchester United, maar verklaard dat deze door allerlei omstandigheden werd verstoord.

Twee dagen voor de finale werd er bij een popconcert van Ariana Grande in Manchester een aanslag gepleegd. Er kwamen 22 concertgangers om bij de aanslag en 139 mensen raakten gewond. De meesten waren nog pubers. De wedstrijd betekende voor de stad Manchester opeens mega veel. Er waren ook zaken waar vooraf geen rekening mee werd gehouden zoals de drukte op het vliegveld van Stockholm.

“Op de dag van de wedstrijd was er een aardige volksverhuizing van mensen uit Amsterdam die naar Stockholm moesten. Daar is nogal wat misgegaan”, vertelt Bosz. “Normaal gaan de spelers tussen de middag even slapen, maar nu zaten ze met vrouwen en huilende kinderen aan de telefoon. ‘We zitten nu al vier, vijf uur in een vliegtuig. Zonder eten, zonder drinken.’ En dus gingen die jongens weer met de teammanager bellen. Op de dag van de wedstrijd! Dat mag natuurlijk niet. Maar het gebeurde wel.”

Bosz wilde het hele gebeuren niet als excuus gebruiken maar baalt wel van de situatie. Er was ook nog een gerucht dat Onana en Traoré de finale zouden missen door griep. Wat daarvan waar was? “Niets!”