Peter Bosz kijkt met een tevreden gevoel terug op Ajax-Willem II. De hoofdtrainer liet Ajax tien andere spelers aan de wedstrijd beginnen ten opzichte van afgelopen zondag en dat pakte goed uit. “Als je met tien anderen speelt en elf posities anders invult dan weet je dat er vragen gesteld gaan worden. Of je de beker wel serieus neemt bijvoorbeeld. Ik wist dat die vragen zouden komen, maar ik had bij deze opstelling gewoon een heel goed gevoel. Ik heb elke wedstrijd het idee dat we gaan winnen, – gelukkig wel, want ik maak de opstelling – maar had vooraf al het idee dat het een grote uitslag zou kunnen worden”, vertelt Bosz op de persconferentie.

“Ik heb ook tegen de jongens gezegd: als ze dit bedoelen met het een trainer lastig maken, dan is iedereen geslaagd”, vervolgt de Apeldoorner. “Alle jongens die de kans kregen, maakten een gedreven indruk en hebben het laten zien. Ik heb bij Ajax voor mijn doen al heel veel gewisseld. Dat geeft aan dat je zoekende bent. Veel jongens die gister speelden, hebben aan het begin van het seizoen in de basis gespeeld. Dat zijn gewoon spelers van het Nederlands elftal. Hetzelfde geldt voor Lasse Schöne bij het Deense nationale team. Als het minder gaat, ben ik niet snel van slag en andersom moet je ook niet te snel euforisch worden.”

Zodoende is de hoofdtrainer nu opgezadeld met een luxeprobleem. “Als je een speler moet vertellen dat hij niet speelt omdat hij slecht gepresteerd heeft, is dat lastig. Maar het is nog veel moeilijker om een speler te passeren die het goed heeft gedaan. Wij hebben nu eenmaal een heel sterke selectie, dat absoluut. Normaal bestaat een selectie uit achttien of twintig man, maar wij hebben een groep van 25 spelers. Als de concurrentie de spelers naar een hoger niveau tilt, is dat alleen maar goed. Je kunt nooit een competitie met elf man winnen. We zullen iedereen nodig hebben. We krijgen nu drie wedstrijden in korte tijd. Vervolgens breekt er een interlandperiode aan, waarin veel jongens met hun land op pad gaan. Dat ritme van drie wedstrijden per week houdt tot de winterstop aan. Gezien het drukke programma gaat iedereen echt wel zijn minuten krijgen.”