Bas Dost heeft een spoedarbitrage aangevraagd tegen sc Heerenveen teneinde een transfer naar Ajax af te dwingen, zo meldt de officiële website van de club. Maandag zal in Zeist de spoedarbitrage bij de KNVB dienen.

De advocaat van Dost heeft de KNVB in het verzoekschrift van de arbitragezaak primair gevraagd om aanpassing van de arbeidsovereenkomst met SC Heerenveen en secundair om ontbinding van de overeenkomst tussen speler en club.

Voorzitter Robert Veenstra van Heerenveen had dit niet zien aankomen. “Dit zet een behoorlijke druk op de zaak. Wij hadden gehoopt er met Ajax gewoon uit te komen. Het is beter om er onderling uit te komen dan via een arbitragezaak, want dat levert alleen maar verliezers op”, aldus Veenstra voor de camera’s van Eredivisie Live.

”Als wij er met Ajax uit kunnen komen, heeft dat onze grote voorkeur. Ik ken Bas als een redelijke jongen, die zal dit ook niet willen. Wij hebben onze grenzen bepaald. Als we daar uit kunnen komen, zijn we bereid te bewegen. Maar daar zijn drie partijen voor nodig”, zo besluit de voorzitter van de Friese club.

Ajax wil de jeugdinternational aantrekken als vervanger van de naar Liverpool vertrokken Luis Suarez. Dost kwam afgelopen zomer voor bijna 3,5 miljoen euro van Heracles Almelo en ondertekende een contract voor vijf jaar bij Heerenveen. In Friesland verloopt het seizoen voor Dost echter niet zoals gehoopt. De 21-jarige boomlange aanvaller heeft een moeizame relatie met trainer Ron Jans. Ondanks dat Dost het vooral van invalbeurten moet hebben, maakte de spits toch al acht doelpunten in de Eredivisie voor de Friezen.