Door het verlies van PSV zijn Ajax en FC Twente nu de hoofdrolspelers in de titelstrijd. Het betekent dat de broertjes Siem en Luuk de Jong opnieuw tegenover elkaar staan. Ooit werden ze samen kampioen met het schoolteam, maar dit seizoen zijn ze vooral concurrenten. In de bekerfinale en de laatste competitiewedstrijd, tussen Ajax en Twente, volgt komende maand de ontknoping in de broederstrijd.

,,Het is wel bijzonder. We spreken elkaar bijna elke dag, dus dat zal de komende periode ook wel weer gebeuren”, aldus de 22-jarige Siem over de band met zijn twee jaar jongere broer in het¬†AD.¬†Allebei waren ze afgelopen weekeinde beslissend. Siem scoorde voor Ajax tegen Excelsior (4-1) met een prachtige omhaal. Luuk maakte namens Twente de winnende tegen ADO Den Haag (2-1).

,,Leuke goal”, sms’te Luuk met een knipoog naar Siem na zijn wonderschone treffer. Het gelukkige doelpunt van Luuk kon uiteraard ook op een passende tekst van Siem rekenen. ,,Wat een fantastisch doelpunt”, klonk het enigszins cynisch. ,,Ja, wereldgoal he”, was het antwoord van Luuk. De broers bestoken elkaar graag met commentaar in de titelstrijd.

Voor vader en moeder De Jong lijken het lastige weken te worden. ,,Dat valt wel mee. Ze zijn alleen maar trots”, aldus Siem die benadrukt dat het contact met zijn familie vooral over andere zaken dan voetbal gaat. Toch zal dat volgende maand een sleutelrol spelen. Op 8 mei is De Kuip het decor van de bekerfinale tussen Ajax en Twente. In de ArenA wordt een week later waarschijnlijk de titelstrijd beslist.

Beide ploegen hebben het moeilijk. Met pijn en moeite knokte Ajax zich zondag langs het laag geklasseerde Excelsior. ,,Het spel wordt wat minder, dus nu komt het aan op vechtlust”, aldus Siem, die ook zag dat de Amsterdammers pas na een tegentreffer beter werden. ,,Het leek wel of we wakker geschud moesten worden. Je dut een beetje in en dan moet je op het juiste moment aanzetten.”

Ook Twente ging pas echt aanvallen, nadat ADO op gelijke hoogte was gekomen. Volgens Siem komt het nu op andere dingen aan. ,,Je merkt dat je het publiek nodig hebt. Die gaan erachter staan en dan kunnen we wel vol druk zetten.” De Ajacied beseft dat de belangen groot zijn in de beslissende weken. ,,Het is nu of nooit.”