© Proshots

Jordy Bruijn begon bij Ajax in de F-jes, tekende op zijn zestiende zijn eerste contract bij de club en is na een periode met veel pech en blessures nu bij sc Heerenveen beland. Aan Tjerkstra Media vertelt hij over de afgelopen jaren en zijn plannen voor de komende jaren.

Bij Ajax begon hij als tienspeler, in een systeem met de punt naar voren. “Een fijne positie. Het ging goed tot de Cruijff-revolutie voor veranderingen zorgde binnen de club. Het Ajax-systeem werd aangepast. Er werd niet meer met de punt naar voren gespeeld, maar we gingen met de punt naar achteren spelen. Mijn positie kwam hierdoor te vervallen. Ik ging op zoek naar een nieuwe ideale positie en vond die uiteindelijk, op de zes-positie, de positie waar Stijn Schaars hier bij Heerenveen speelt”, vertelt hij.

Hij kijkt positief terug op de overstap naar de zes-positie. “Die verandering van positie door de Cruijff-revolutie heeft mij het juiste zetje gegeven. Het heeft mij gevormd. Het leverde me kampioenschappen op met de B1 van Ajax en ook met de A’s werden we twee keer kampioen. Het leverde mij ook mijn eerste profcontract op. Ik tekende in maart 2013 een driejarige verbintenis. Dolgelukkig en volle bak wilde ik iedereen laten zien dat ik thuishoorde bij Ajax.”

Maar blessures gooiden roet in het eten. “Bij Ajax staan er altijd weer andere spelers klaar, als je er even niet bent. Daar moet je mee leren leven.” Het zorgde ervoor dat hij uiteindelijk tot slechts één invalbeurt bij Jong Ajax kwam: “Ik zal nooit vergeten dat ik mocht debuteren in het Ajax-shirt. Het is wel jammer dat ik maar één keer mocht invallen. Ik zat wel altijd bij de wedstrijdselectie, maar als voetballer wil je natuurlijk maar een ding en dat is voetballen.”

Daarom ging hij deze zomer op zoek naar een nieuwe club. Hij had meerdere opties, in Italië, Engeland, Portugal en Nederland. “Bij een aantal buitenlandse clubs hadden we het gevoel van: ‘ze willen me erbij omdat ik van Ajax kom en me daarom interessant vinden. Dat werd ook bevestigd in de gesprekken die we voerden. Het duidelijke plan, de visie en het gevoel van: ‘we willen Jordy omdat hij goed kan voetballen’ ontbrak.”

Het werd uiteindelijk sc Heerenveen. “Ze kwamen met een plan en kwamen, naar mij toe, oprecht over. De gesprekken met Heerenveen heb ik als zeer positief ervaren en het gevoel was gelijk goed.” Nu maakt hij zijn minuten voor Jong sc Heerenveen, waar het prima gaat. “Ik heb alle vier de wedstrijden mogen spelen in de competitie, heb drie keer gescoord en heb vier assists gegeven.” Hij is goed op weg om zijn eerste doel te halen: slagen bij sc Heerenveen.