Ajax-supporters zijn bij de uitwedstrijd tegen FC Utrecht op 13 december niet welkom in Stadion Galgenwaard. Dat heeft de burgemeester van Utrecht Jan van Zanen besloten.

Bij de laatste wedstrijd tussen de twee ploegen op 5 april in De Galgenwaard zongen Utrecht-fans antisemitische liederen. FC Utrecht werd daarvoor bestraft met een boete van €10.000,-. Daarnaast mochten er bij de volgende ontmoeting met Ajax geen toeschouwers op de ‘Bunnikside’ verblijven. FC Utrecht heeft gemeend de seizoenskaarthouders van de vakken elders in het stadion te plaatsen. Omdat de betreffende supporters daardoor toch de wedstrijd zouden kunnen bezoeken heeft de gemeente Utrecht besloten geen uitsupporters toe te laten.

Reactie FC Utrecht

Algemeen directeur van FC Utrecht Wilco van Schaik betreurt de beslissing van de burgemeester. “Bij voetbal horen over en weer supporters, zeker ook bij één van de mooiste wedstrijden van het jaar, want dat is FC Utrecht – Ajax. Tegelijkertijd begrijpen we deze beslissing. FC Utrecht – Ajax heeft de laatste jaren immers een bewogen voorgeschiedenis.”

Van Schaik vervolgt: “Al met al is door de unieke uitspraak van de KNVB, waarna de club besloten heeft supporters te herplaatsen, een unieke situatie ontstaan die de wedstrijd onmiskenbaar een extra lading geeft. Daarom volg ik de afweging van de burgemeester om op 13 december Ajax-supporters te weren. Intussen gaan we hard aan het werk om de verhoudingen weer te normaliseren, zodat onze supporters weer naar Amsterdam kunnen en dat Ajax-supporters ook weer welkom zijn in Stadion Galgenwaard. Daar waren we overigens al langer mee bezig en daar moeten we weer naar toe.”

Reactie Ajax

Ook Ajax is zeer teleurgesteld. “Om te beginnen in de gemeente Utrecht. Zij hebben besloten dat onze fans thuis moeten blijven. Maar natuurlijk zijn wij ook teleurgesteld in de directie van FC Utrecht. Door de truc die zij toepassen omzeilen ze de straf, met als gevolg dat wij nu zonder fans moeten komen. Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen. Ajax is nu de dupe. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een straf die de KNVB aan FC Utrecht heeft opgelegd?”

De wedstrijden tussen de twee ploegen worden al vaker als een risicoduels gezien. Enkele jaren geleden kon de wedstrijd FC Utrecht – Ajax door slechts 600 Ajacieden bezocht worden. De afgelopen seizoenen reisden steevast 1.200 uitfans mee naar Utrecht. Slop vervolgt: “Vergeet het sportieve aspect niet. Voor onze spelers is de steun van een vol uitvak meer dan welkom. Los daarvan vinden wij dat onze supporters deze wedstrijd gewoon bij moeten kunnen wonen. Wij zijn het dan ook absoluut niet eens met deze gang van zaken.”

Ajax heeft er veel aan gedaan om te voorkomen dat deze maatregel zou worden genomen. Slop: “Toen wij enkele weken geleden hoorden wat er speelde, hebben wij gelijk de gemeente Amsterdam benaderd om contact op te nemen met hun collega’s in Utrecht. Dat is gebeurd, en ondanks hun goede inspanningen niet met het gewenste resultaat. Ook de briefwisseling met de gemeente Utrecht, FC Utrecht en de KNVB die daarop volgde, leidde niet tot een oplossing waar wij mee konden leven. De KNVB heeft zich nog wel ingespannen om hetgeen nu gebeurd is te voorkomen. Voor hen is dit natuurlijk ook een hard gelag. Wij hebben nooit begrepen waarom de aan FC Utrecht opgelegde sanctie gekoppeld moest worden aan het eerstvolgende duel tegen ons. Als een speler naar aanleiding van een rode kaart geschorst wordt, geldt dat toch ook niet voor de eerstvolgende wedstrijd tegen diezelfde tegenstander? Hoe dan ook, wat er nu is gebeurd is schandalig.”

Reactie KNVB Ajax nieuws Ajax1.nl

Ook de KNVB betreurt het besluit van de gemeente Utrecht. “Wij willen altijd dat supporters van beide clubs aanwezig zijn. Dat is het mooist voor de fans, clubs en de voetbalbeleving. Incidenteel lukt dat helaas niet en daar balen we dan van. Voor volgend seizoen willen we daarom met beide burgemeesters en clubs om tafel om dit voor de toekomst te voorkomen.”