Op 17 oktober staat er een kort geding gepland tussen Ajax en de gemeente Amsterdam tegenover de stichting Bestrijding Antisemitisme. Burgemeester Van der Laan zegt dat hij het volledig onterecht vindt dat hij wordt gedagvaard. ”Een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken”, aldus Van der Laan.

Van der Laan is wel ‘ongelukkig’ met het gebruik van de geuzennaam ‘Joden’ door de Ajax-aanhang. ”Dat is, zoals ik al vaker heb aangegeven, onwenselijk, maar niet antisemitisch van aard.” Als dit moet worden veranderd ligt er nog een lang proces in het verschiet voor Ajax. ”Het gaat om gedragsverandering en dat duurt vaak jaren.”

De stichting spant een proces aan tegen de spreekkoren, omdat er volgens hen niet wordt opgetreden tegenover de reacties die beledigend zijn voor Joden en het opwekken van antisemitische reacties van de tegenpartij. Van der Laan vindt dat hij wel degelijk actie onderneemt.

”Een volstrekt verkeerde onderstelling van zaken”, vertelt Van der Laan. Hij bedoelt hiermee de Champions League-wedstrijd van vorig jaar tegen Real Madrid. 162 supporters werden voor de wedstrijd terug naar Spanje gestuurd na antisemitische reacties van de Spaanse supporters. Op 17 oktober zal blijken of de stichting in zijn gelijk staat en of Ajax actie moet gaan ondernemen.