Calvin Raatsie tekende maandagmiddag een driejarig contract bij Ajax. De 17-jarige doelman wordt daarmee beloond voor zijn ontwikkeling. Zo’n anderhalve week na het contracteren van Devyne Rensch was het maandag de beurt aan Calvin Raatsie. Daarmee werd opnieuw een talentvolle speler van Ajax O17 vastgelegd.

Per team wisselt Ajax vrijwel elke wedstrijd van doelman om op die manier beide doelmannen speeltijd te geven. Dit kan soms afwijken vanwege een blessure. Ook bij O17 is dit het wekelijkse ritueel bij de doelmannen. Calvin Raatsie en Harm Dieker keepten respectievelijk 14 en 13 wedstrijden dit seizoen. Raatsie hield daarin 7 keer de nul, Dieker 6 keer (geschreven op 8 april, red.). Dit zegt veel over hoe Ajax O17 als team verdedigt, maar natuurlijk ook over de twee keepers.

Meevoetballen

Sinds 2013 speelt Raatsie in de jeugdopleiding van Ajax. En dat is goed te zien aan zijn manier van spelen. De goalie kan goed meevoetballen en daarmee het team met de opbouw helpen of onder de druk vandaan laten spelen. Een perfect voorbeeld was de openingstreffer van Youri Regeer tegen Vitesse O17 (4-0-zege, red.). De opbouw van die aanval begon bij Raatsie. Via Nuri Emre Aksit, Dillon Hoogewerf en Jaymillio Pinas werd er kort en snel via de linkerflank door het centrum heen gecombineerd, waarna de diepgaande Regeer de bal vervolgens heel beheerst afwerkte.

Het begin van de aanval is helaas net niet te zien in de video hieronder, maar wel in de samenvatting (onderaan artikel, moment vanaf 0:55).

 

Rust

Bij dit voorbeeld komt ook gelijk een ander sterk punt van Raatsie naar voren: hij weet doorgaans heel goed de rust te bewaren als hij aan de bal is of in actie moet komen. Niet onhandig voor een keeper die soms onder flinke druk komt te staan. Over zijn verbeterpunten zei hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali het volgende: “Technisch en tactisch is hij heel vaardig. Fysiek moet hij nog stappen maken, en hij mag de komende periode ook meer coachen. Hij doet het momenteel hartstikke goed bij Onder 17 en mag volgend jaar bij Ajax O19 de concurrentie aangaan met de andere keepers.”

Ajax O17 is volop in de race voor het kampioenschap. Momenteel staat het team van trainer Dave Vos op gelijke hoogte met FC Groningen, maar heeft het wel een beter doelsaldo. Deze maand kent O17 een ongelofelijk druk schema met daarin nog drie wedstrijden, waaronder de uitwedstrijd tegen FC Groningen O17, voor de competitie, de ABN AMRO Future Cup en in mei het EK O17. Raatsie was tijdens de kwalificatiewedstrijden de eerste keuze onder de lat en lijkt zich op te kunnen maken voor het eindtoernooi in Ierland. Dinsdag (9 april, red.) spelen de Amsterdammers eerst nog tegen AZ O17. Gezien het patroon lijkt Raatsie dan alleen wel op de bank te moeten plaatsnemen.

Ajax contracteert jeugdkeeper Calvin Raatsie