© Proshots

Het is 14 december 2017. Na tien jaar te hebben gevoetbald in de jeugdopleiding van Ajax laat de toenmalige Ajax-trainer, Marcel Keizer, Eiting zijn competitiedebuut maken in het thuisduel met Excelsior. Het was een beloning voor zijn goede spel als aanvoerder van de beloften. Toch was de middenvelder allerminst een nieuw gezicht in de selectie. In het seizoen 2016-2017 was Peter Bosz al erg gecharmeerd van de kwaliteiten van Eiting en nam het talent veelvuldig mee in zijn wedstrijdselectie.

In 2007 maakte Eiting al op negenjarige leeftijd de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax, waarna hij al snel een vaste waarde werd in de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Oranje. De linkspoot stroomde uiteindelijk door naar Jong Ajax waarvoor hij in augustus 2016 zijn debuut maakte in de Jupiler League. Twee maanden later debuteerde hij al in het eerste elftal van Ajax, tijdens het bekerduel tegen Kozakken Boys. Eiting kwam binnen de lijnen als centrale verdediger, maar de jongeling staat normaalgesproken op het veld als defensieve middenvelder. In 2016 was Eiting de vaste aanvoerder van het elftal van Marcel Keizer. Hij speelde namelijk 28 wedstrijden als aanvoerder van Jong Ajax in de Jupiler League.

Debuut

Toen Marcel Keizer in juli 2017 trainer werd van Ajax 1 kon het niet anders dat Carel Eiting zijn officiële  competitiedebuut zou gaan maken voor het eerste in het seizoen 2017-2018. En dat gebeurde ook. Carel Eiting debuteerde op 14 december in de eigen ArenA voor Ajax. Een uitgekomen droom. Hoewel de invalbeurt slechts een paar minuutjes duurde, was de middenvelder er maar wat blij mee. “Was een fantastisch moment, echt heel erg gaaf. ik stond uiteindelijk iets van vijf minuten in het veld. Als de 3-1 zou vallen, dan zou ik er inkomen. Die derde treffer bleef helaas wat lang uit. Hakim maakte die pas in de 86e minuut. Anders was ik er wel eerder ingekomen”, vertelde hij aan Ajaxlife.

In het uitduel tegen PEC Zwolle, mocht Eiting zich voor het eerst nadrukkelijk laten zien het eerste van Ajax. Hij kwam er in de rust in als invaller voor de geblesseerde Lasse Schöne en speelde de volledige tweede helft. Het talent viel op als controlerende middenvelder. Hij straalde rust uit aan de bal en had een paar geweldige passes in huis. Eiting bleef na zijn gemaakte minuten in het eerste nuchter en had ook geen specifiek doel voor de tweede seizoenshelft. “Met voetbal vind ik het altijd een beetje lastig om te zeggen wat je doel is voor een seizoen, want het kan vaak alle kanten op. Het laat zich niet altijd plannen. Voor mij gaat het erom dat ik zo goed mogelijk speel bij Jong Ajax en dat ik de trainer ervan kan overtuigen dat hij op zeker moment voor mij moet gaan kiezen.”

Kampioen met Jong Ajax

Carel Eiting schreef met Jong Ajax geschiedenis door als eerste beloftenploeg kampioen te worden in de Jupiler League. Met vier goals en elf assists in achttien wedstrijden had de middenvelder een belangrijk aandeel in het kampioenschap. Samen met zijn twee goede vrienden Kaj Sierhuis en Dani de Wit was hij onderdeel van een talentvolle selectie die uiteindelijk op de laatste speeldag tegen MVV kampioen werd.

Na Justin Kluivert, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong lijkt Carel Eiting de volgende veelbelovende youngster van Ajax te worden. De geboren Amsterdammer is tot medio 2021 vastgelegd, maar ook voor hem geldt dat hij geduld moet hebben. De concurrentie is groot op het middenveld, maar als het talent zich eenmaal definitief in de A-selectie heeft gespeeld, kan er een mooie periode aankomen voor Eiting.