© Proshots

Vaclav Cerny werd een paar jaar geleden door veel grote Europese clubs begeerd. Nadat hij stage had gelopen bij Chelsea, en hij eigenlijk zijn beslissing al had genomen, kreeg hij een aanbieding van Ajax. “Ik ben naar Chelsea geweest voor een stage en dacht eigenlijk direct: ‘daar ga ik heen’. Het was geweldig dus waarom zou je dan verder kijken? Toch ben ik op de aanbieding van Ajax ingegaan om een week stage te lopen. Bij Ajax kreeg ik een nóg beter gevoel. Iedereen gaf me er een hand. Van de fysiotherapeut tot mijn medespelers. Dat voelde direct als thuis”, vertelt Cerny in de nieuwste editie van 1900 Magazine.

“Ik ben daarna nog een paar keer naar De Toekomst gekomen om mee te doen aan toernooien. Op mijn vijftiende wilde ik een keuze maken”, vervolgt de 18-jarige aanvaller, die afgelopen seizoen in zeven Eredivisiewedstrijden één keer wist te scoren. “Ik ben toen ook nog even langs HSV en Juventus geweest. Het is Ajax geworden terwijl ook Bayern München, Arsenal en Manchester City me ook nog een keer stage wilden laten lopen. Ik ben niet meer gegaan.”

Bij Ajax kan Cerny het goed vinden met de gebroeders Gudelj. Volgens hem komt dat vooral door hun gelijke Oost-Europese afkomst. “Ik ben ongeveer twee keer per week bij de Gudelj-broers. Ik kan erg goed opschieten met Dragi. Wat ons bindt is denk ik toch dat Oost-Europese. We voelen elkaar aan en praten in een mix van elkaars talen. We hebben ook dezelfde hobby’s. Nemanja zorgt goed voor zijn broertje. Ook op het gebied van krachttraining. Nee, hij draagt mij niet op hoe vaak ik moet trainen. Dat hoeft ook niet, want ik train hard genoeg bij Ajax en voor mezelf.”