Vaclav Cerny neemt het vanmiddag samen met de A1 in de achtste finale van de UEFA Youth League op tegen Olympique Lyon. De Tsjechische aanvaller wordt gerekend tot één van de meest ervaren spelers en voor die verantwoordelijkheid loopt hij niet weg. “Ik wil het goed doen en een leider in het veld zijn. Natuurlijk voel ik daardoor wat extra druk, maar ik ben iemand die goed met spanning om kan gaan. Ik heb vooral veel zin in de wedstrijd. We reizen natuurlijk met het team, maar je kunt ook je eigen ding doen. Dat is relaxt. Toch is het ook spannend, omdat je weet waarom we hier zijn. We komen om een resultaat te boeken. Daar moet alles voor wijken”, vertelt Cerny op de officiële website van Ajax.

Veel jongens uit de A1 proberen te leren van de ervaringen van Cerny. Het talent beseft dat dat hoort bij een leider. “We praten veel en de boys vragen af en toe hoe dingen bij het eerste en Jong Ajax gaan. Dat is prima en hoort erbij. Zelf vroeg ik de jongens van 1 ook veel. Maar als leider zijnde gaat het er ook om hoe je jezelf gedraagt, wat je doet buiten het veld is ook belangrijk.”
De A1 schakelde in de vorige ronde Sevilla uit. Cerny speelde geen grootse wedstrijd en beseft dat hij zijn kwaliteiten in die wedstrijd misschien iets té graag wilde laten zien. “Ik deed na een lange tijd weer eens mee en wilde het team graag helpen. Ik had toen niet mijn beste periode. Weliswaar veel minuutjes gemaakt in Jong, maar mijn productiviteit was niet zo goed. Uiteindelijk wonnen we en daar was ik blij mee. Maar het klopt dat ik misschien iets te graag wilde. Ik weet nu beter hoe dat moet. Ik moet betere keuzes maken bij bepaalde acties en daar een goede balans in vinden.”

Het meespelen met de A1 ziet de 18-jarige aanvaller niet als een stap terug. “Ik vind het hartstikke leuk om met deze jongens te spelen, in zo’n mooie wedstrijd bovendien. Dit is topniveau in mijn eigen leeftijdscategorie. Waarom zou ik dat als een stap terugzien? Ik vind het juist wel goed voor mij.”

Tegen Olympique Lyon gelooft de Tsjechisch jeugdinternational in een goede afloop. “Zij hebben een sterke ploeg, met veel grote jongens. Als het hoofdveld in dezelfde staat verkeert als het veld waarop we trainden, dan wordt het zwaar. Zij zullen gaan vechten, maar wij gaan onze voetballende kwaliteiten tonen. En dan gaat het goedkomen. Alles kan natuurlijk gebeuren in voetbal, maar wij hebben zo’n goede ploeg, met zoveel kwaliteit. Bovendien is de sfeer top. Het gaat gewoon gebeuren tegen Lyon.”