© Proshots

Ook dit seizoen bereidt Vaclav Cerny zich met het eerste van Ajax voor in Oostenrijk. Er is wel een groot verschil ten opzichte van vorig jaar, want nu is het Tsjechische talent een volwaardig lid van de A-selectie. “Het is net zoals vorig jaar zwaar, maar dat hoort erbij. Het is de voorbereiding en dan moet dat. Het is zwaar, maar leuk. Ik ken de jongens nu ook beter, want ik train eigenlijk al het hele jaar met ze samen. Dus het wordt steeds leuker en leuker”, vertelt Cerny tegenover de camera van Ajax TV.

Vorig jaar wilde de 18-jarige aanvaller nog vooral ervaring opdoen. Dit jaar vecht hij voor een plek bij de beste elf. “Er is nu een nieuwe trainer natuurlijk, dus dat is voor iedereen een nieuwe kans. Het is zeker belangrijk om nu aan de trainer(s) te laten zien hoe fit ik ben, maar ook hoe goed ik ben. Maar dat speelt bij elke speler nu een rol, want iedereen wil zich laten zien. Tot nu toe ben ik blij met wat ik heb laten zien. Ik voel me fit en ik voel me er klaar voor. Dus ik ben op zich wel tevreden.”

In vergelijking met vorig jaar voelt Cerny zich nu fysiek een stuk sterker. Volgens hem komt dat vooral door de wedstrijden die hij heeft gespeeld bij Jong Ajax. “Ik voel fysiek zeker een verschil. Dit komt omdat ik veel wedstrijden bij Jong Ajax heb gespeeld en vaak negentig minuten in het veld stond. Dus dat verschil voel ik zeker. Dat heeft mij enorm geholpen en ik denk dat het voor mij cruciaal was om daar minuten te maken. Ik denk dat het nu mogelijk is om negentig minuten in Ajax 1 te spelen. Ik merk gewoon dat ik stappen heb gemaakt, ook met mijn conditie.”

Tot dusver heeft de Tsjech een goede indruk gekregen van Peter Bosz. “Ik heb een positieve indruk van hem. Ik heb het idee dat iedereen dat heeft en dat is belangrijk. De trainer is heel duidelijk en hij weet heel goed wat hij wil bereiken komend seizoen. Dat is alleen maar goed als zijn plan zo naar de groep komt. Dat plan past ook zeker weten bij mij”, vertelt Cerny, die duidelijke doelen heeft gesteld voor komend seizoen. “Ik wil een vaste waarde bij Ajax 1 worden en ik wil een basisspeler worden. Maar dat gebeurt vanzelf wel als ik gewoon mijn best blijf doen en mijn dingen doe op het veld. Ik heb zo veel zin om weer te beginnen. De vakantie was wel lang genoeg. Daarnaast zijn we nu ook al twee weken aan het trainen, dus dat is ook wel lang genoeg geweest. Ik heb weer zin om wedstrijden te spelen.”