Ajax wilde Vaclav Cerny deze zomer niet verhuren aan een andere club. Dat heeft de Tsjechische aanvaller laten weten in een interview met ELF Voetbal. “Ik heb met mijn zaakwaarnemer, mijn vader en Ajax om de tafel gezeten. Wij hebben toen aangegeven wat onze bedoeling was, dat ik zou gaan spelen. Als dat niet het geval was, leek ons het beste om te worden verhuurd. Maar dat was onbespreekbaar voor Ajax.”

“Ik moet nu gewoon de strijd aangaan met Younes, Kluivert en Neres. Ik moet laten zien dat ik de beste ben”, vervolgt het 19-jarige talent, die het vorig seizoen mentaal en fysiek erg zwaar had. “Het is moeilijk om uit te leggen wat er precies aan de hand was, maar het kwam er op neer dat ik veel pijn in mijn onderrug had. De pijn werd alsmaar erger, ondanks de medische hulp die ik kreeg. Ik werd door een specialist in Tsjechië behandeld en kreeg oefeningen mee die ik nu nog steeds doe. Zo’n vijf keer per dag, zeven dagen in de week.”

“Ik had in die periode het plezier in voetbal een beetje verloren. Dat mij dat als grote voetballiefhebber was overkomen, kon ik niet bevatten. In die fase hebben mijn ouders en mijn zus zich heel erg over mij ontfermd, zoals ze dat altijd hebben gedaan. Ze twijfelden geen moment en zijn zo vaak als ze konden naar Amsterdam gekomen.”