Komende donderdag speelt Ajax in de Europa League tegen Celtic. De Amsterdammers moeten winnen, willen ze nog kans maken op Europese overwintering. In dezelfde groep is Molde FK al zeker van de volgende ronde. Volgens Jasper Cillessen komt dit mede door het kunstgras, wat in het voordeel is van de Noorse club. “Ik kende Molde natuurlijk ook niet, maar wat ik van ze gezien heb was goed. En ze spelen op kunstgras. Dat speelt ook mee. Dat vind ik competitievervalsing, daar ben ik heel eerlijk in. Dat vind ik in Nederland ook. Wij spelen dan zelf met een Adidas-bal en andere ploegen met een andere bal, zoals FC Twente met een Nike-bal. Dat vind ik ook anders. In de buitenlandse topcompetities spelen ze allemaal met dezelfde bal. Het is een gegeven, maar daar moet je mee omgaan. Alleen als je puur naar de regels kijkt, kun je het wel zien als competitievervalsing,” laat Cillessen weten aan Amsterdam FM.

De kritiek van Cillessen is niet helemaal gegrond, aangezien Molde zestig procent van de punten in de Europa League buitenshuis behaalde. En dat het spelen op echt gras ook niet altijd voordelig is, weten ze in de Amsterdam ArenA. Het veld in het Amsterdamse stadion komt de laatste tijd veel ter sprake. Tijdens de laatste wedstrijden die er werden gespeeld, gleden er veel spelers uit. De Ajax-doelman vindt dat het uitglijdprobleem bij de spelers zelf moet worden gezocht. “Ik heb daar een hele andere mening over. Ik ben zelf nog nooit uitgegleden. Je moet jezelf daar op voorbereiden. Je schoeisel aanpassen. Die discussie hebben we in de selectie ook vaak gehad. Je kunt een keer uitglijden, maar niet zo vaak.”

Cillessen kreeg tegen SC Cambuur zijn vijftigste tegendoelpunt te verwerken als Ajax-doelman. Na 78 gespeelde wedstrijden moet de doelman alleen Heinz Stuy voor zich dulden. Stuy kreeg zijn vijftigste tegendoelpunt pas na 85 wedstrijden om de oren. Cillessen geeft aan dat de enige Friese treffer wel te snel na het openingsdoelpunt viel. “We hebben niet heel goed gespeeld. Vooral de tweede helft was heel slordig. Dus we kunnen niet zeggen dat we ze echt gespaard hebben. We wilden ze vast zetten en ons eigen spel spelen. Wat we eigenlijk altijd doen. We begonnen goed, zij zakten ver in en maakten het ons lastig. Zij deden het daarin vrij aardig. Daar hadden we moeite mee. Uiteindelijk valt de goal, maar krijgen we ook te snel de gelijkmaker tegen”, aldus Cillessen.