© Proshots

Jasper Cillessen verliet Ajax in het begin van het seizoen voor een avontuur bij FC Barcelona. Samen met Ajax TV kijkt de doelman terug op het afgelopen halfjaar. “Het is hier wel wat zwaarder. Vooral met het reizen erbij. De afstanden zijn hier toch wat groter dan in Nederland. Hier pak je het vliegtuig voor een uitwedstrijd en in Nederland de bus. Het niveau is natuurlijk ook aanpoten, maar daar raak ik steeds meer aan gewend.”

De goalie had graag zijn periode bij Ajax beter afgesloten. De laatste wedstrijd die hij speelde, was de 4-1 nederlaag tegen FK Rostov. “Ja, die wedstrijd was voor mij een enorme teleurstelling. Dat je vijf jaar bij Ajax op zo’n manier afsluit maakt het nog steeds heel erg zuur. Ik zat er heel erg mee dat ik op zo’n manier afscheid moest nemen van Ajax.”

“Ik merk dat ik elke dag weer stappen maak. Ik kom langzaam weer aan het niveau van het afgelopen WK. Dat niveau wil ik halen en nog hoger”, vervolgt hij. “Toen Barcelona belde, zat ik niet in mijn beste periode. Zo eerlijk moet ik zijn. Het afgelopen seizoen was persoonlijk ook niet een topseizoen. Al helemaal op de manier waarop we het afsloten. Maar ook ten opzichte van de jaren ervoor. Barcelona heeft mij langer gescout en dat hebben ze hier ook laten weten.”

In Barcelona kwam Cillessen een andere Ajacied tegen waar hij direct veel aan had. “Luis Suárez begroette mij direct in het Nederlands. Hij spreekt het nog vrij aardig. Hij hielp me in de beginperiode overal mee. Dat doen we in het Nederlands, Engels en langzaamaan in het Spaans. Dat wordt met de dag beter.”