Ajax en NEC hebben de transfer van Jasper Cillessen afgerond. De doelman heeft een contract getekend in Amsterdam met een looptijd van vijf seizoenen, tot en met 30 juni 2016. De overgang is per direct. De keeper traint dinsdagochtend (open training) gelijk met de selectie mee, meldt Ajax.nl.

Jasper Cillessen zal met rugnummer 22 aan de Ajax-selectie worden toegevoegd. Aanvankelijk kreeg hij van Ajax rugnummer 12, maar de vader van de doelman wist dat nummer 22 voor zijn zoon een speciale betekenis heeft en vroeg of dat nog vrij was. Cillessen licht desgevraagd zijn band met het nummer toe: ,,Ik ben geboren op de 22ste, ik heb vorig jaar bij NEC mijn debuut gemaakt met nummer 22 en toen ik bij het Nederlands team zat, had ik ook nummer 22. Bovendien ben ik 22 jaar.”

Binnen een jaar maakt de geboren Groesbeker de stap zijn van debuut bij NEC naar een transfer naar Ajax. Als keeper van NEC speelde hij twee maal tégen Ajax. ,,Ajax is natuurlijk een aparte club om tegen te spelen. Als speler van NEC wil je er alles aan doen om Ajax geen kampioen te maken, want je wil niet aan het einde van het seizoen horen dat Ajax door jou kampioen is geworden. Als speler van Ajax is dat nu natuurlijk helemaal anders!”

Om een basisspeler van Ajax te worden moet hij de strijd aan met Kenneth Vermeer, die in principe de eerste keeper blijft, aldus Frank de Boer die blij is met de komst van Cillessen: ,,We willen drie gelijkwaardige keepers in de selectie. Dat dat nodig is, hebben we vorig seizoen gezien toen Stekelenburg geblesseerd raakte. Kenneth Vermeer heeft toen een groot gedeelte gekeept. Het is de afgelopen zeven jaar niet voorgekomen dat een keeper alle duels speelde. Natuurlijk hebben we Marco Bizot ook. Dit seizoen is hij aan Cambuur Leeuwarden verhuurd en we zijn tevreden over zijn ontwikkeling. Maar hij is nog niet op het niveau dat hij gelijkwaardig is aan Vermeer. Kenneth is in principe onze eerste doelman. Het is niet zo dat een foutje hem direct zijn kop zal kosten.”

Maar Cillessen gaat de uitdaging graag aan. ,,Ik denk dat ik met Kenneth Vermeer een mooie en spannende strijd zal voeren om eerste keeper te worden. We zullen allebei onze stinkende best doen om de eerste keeper te zijn.”

En dan hoopt hij dat hij in een thuisduel van Ajax mag debuteren. ,,Net als toen ik vorig jaar (op 28 augustus 2010, red.) mijn debuut voor NEC maakte tegen sc Heerenveen. Dat was prachtig. Toen we met NEC tegen Ajax in de ArenA speelde, waren er vanwege de hevige sneeuwval weinig mensen. Dat was wel jammer. Maar het lijkt me prachtig om als Ajacied in de ArenA te spelen.”