Bij Ajax incasseerde hij in vier wedstrijden geen enkel tegendoelpunt, maar bij het Nederlands elftal kreeg hij er in twee wedstrijden vier om de oren. Cillessen baalt van zijn vormwisselingen. “Als je aan een goed seizoen bezig bent, is het natuurlijk balen dat je tegen Turkije zo in de fout gaat. Zo simpel is het. Daar heb ik me wel een paar dagen heel slecht over gevoeld,” vertelt hij aan De Telegraaf.

Cillessen kan zijn mindere optredens bij Oranje nog niet verklaren. “Ik ben er nog steeds naar op zoek wat er in Turkije gebeurde. Op dit moment kan ik er nog geen vinger achter krijgen, weet ik niet wat er fout ging. De dag voor de wedstrijd trainde ik goed en de warming-up was als normaal. En dan gebeurt er toch zoiets. Het is zuur, maar de knop moet om.”

In de wedstrijd tegen IJsland (0-1) bezorgde de benutte van Sigurdsson IJsland de winst. Cillessen verwijt zich hierbij niet zoveel. “Bij die penalty had ik volgens de kenners kennelijk beter in de andere hoek kunnen duiken. Dan zou me niks worden verweten. Ik was goed voorbereid en wist dat Sigurdsson van zijn laatste zes strafschoppen er vijf hoog door het midden had geschoten en – in IJsland – één links van mij. Het was dus zaak lang te wachten, waardoor hij een hoek moest kiezen. Dat deed ik en daardoor was ik helaas net te laat.”

De 2-0 van Arda Turan in de wedstrijd tegen Turken bestempelt hij wel als een fout. “Die bal verwerkte ik gewoon verkeerd. Ik kwam er niet goed achter. Of mijn positie niet goed was of dat ik eerder een stap had moeten zetten, weet ik niet.”

Manchester United Cillessen

Lange tijd ging het gerucht dat Manchester United geïnteresseerd zou zijn in Cillessen. De club werd niet concreet deze zomer maar de geruchten bleven lange tijd hangen. “Met mijn zaakwaarnemers Kees Ploegsma junior en Alex Kroes heb ik over de geruchten van United gesproken. En zij zeiden dat er nog niks was. Het vervelende was dat de buitenwereld er constant over bleef doorgaan, terwijl ik er niets mee kon. Als supporters honderd keer vragen of je blijft, leidt dat af. Want honderd keer hetzelfde verhaal vertellen vindt niemand leuk. Maar sportief heeft het geen negatieve invloed op me gehad.”

Cillessen bleef bij Ajax waar hij nu bezig is aan zijn vijfde seizoen. De doelman ziet wel een verschil ten opzichte van vorig jaar. “We hebben veel nieuwe jongens, maar zijn flink met onze organisatie aan de slag gegaan. Er is aan de hand van Orlando Trustfull meer de nadruk op gelegd dat het verdedigen voorin begint. Dat maakt het voor ons makkelijker.”

Tegen FC Twente verwacht Cillessen dat hij de draad weer zal oppakken. “Honderd procent. Kijk, ik heb het geluk dat ik in het verleden ook wel eens een fout heb gemaakt. Ik moet door en weet wat ik kan. Dat weten ze bij Ajax ook, dus is het lekker om weer terug te zijn.”

Ajax heeft dit seizoen in de Eredivisie nog geen doelpunt tegen gekregen. Cillessen hoopt dat er nog veel van zulke wedstrijden volgen. “Nog een keer of dertig. Ik wil gewoon alle wedstrijden winnen. Maar het is op dit moment wel zo dat ik liever met 1-0 win dan met 3-1.” Ajax nieuws Ajax1.nl