In gesprek met de Supportersvereniging Ajax laat algemeen directeur Edwin van der Sar weten dat er momenteel gesprekken plaatsvinden tussen clubs en de UEFA, die moeten lijden tot grensoverschrijdende competities in Europa. Zo zouden er samenwerkingen kunnen komen tussen bijvoorbeeld Engeland-Schotland en Denemarken-Noorwegen-Zweden. Dit zou ook kunnen betekenen dat er een mogelijke samenwerking zal komen tussen Nederlandse en Belgische voetbalclubs.

“Gezamenlijke competities kunnen een oplossing zijn om het niveau op te krikken. Het helpt clubs niet alleen om meer wedstrijden op topniveau te spelen, het zou ook meer geld kunnen genereren,” aldus interim-baas Theodore Theodoridis van de UEFA. “Voor seizoen 2017/2018 verandert er niets, maar ik weet dat er bijvoorbeeld gesprekken gaande zijn tussen België en Nederland.”

Eerder had de KNVB het in een nieuw masterplan al over een mogelijk BeNe-bekertoernooi. Van der Sar: “Van een gezamenlijk bekertoernooi weet ik niets, daar ben ik niet bij betrokken. Maar er zijn nog veel praktische zaken waarover we moeten nadenken. Bijvoorbeeld de manier waarop startbewijzen voor de Champions League worden verdeeld.”

De Ajax-directeur kan daardoor geen concreet antwoord geven op de vraag of Ajax het over een paar jaar wel degelijk op zal gaan nemen tegen Belgische tegenstanders. Dat is niet heel gek, want er heerst nog veel onduidelijkheid. Dit geldt tevens ook voor de opzet van de Champions League over drie jaar.