© Proshots

Het lijkt erop dat de Eredivisie de komende tijd onveranderd blijft. Mogelijke plannen om de competitie te veranderen zijn volgens Voetbal International namelijk stuk gelopen. Na zeven maanden te hebben vergaderd zijn de achttien clubs niks opgeschoten.

Het doel van deze veranderingen was om de Eredivisie weer hogerop de Europese ranglijst te brengen. Op de zogeheten ‘veranderagenda’ stonden onderwerpen als kunstgras, de verdeling van tv-gelden, een kleinere Eredivisie met kampioenspoule en het beschermen van de jeugdopleidingen.

Een stuurgroep met directeuren Van der Sar (Ajax), Nijland (FC Groningen), Visser (PEC Zwolle) en Jacco Swart (Eredivisie CV) leidden de plannen en gingen onder meer op bezoek bij de Belgen, die hun competitie inkrompen naar zestien clubs en play-offs spelen om het kampioenschap. Het idee was om ook hier vanaf het seizoen 2020/21 zowel de Eredivisie als Eerste Divisie te verkleinen naar zestien clubs. De beloftenteams zouden dan verdwijnen uit de Jupiler League. Voor deze teams wordt gestreefd naar een internationale competitie met beloften uit andere landen. Uiteindelijk presenteerde de stuurgroep een plan waarin de volgende punten centraal stonden:

  • Een competitie van zestien clubs;
  • Play-offs om het kampioenschap;
  • Zwaardere degradatieregeling;
  • Een einde aan kunstgras in 2021;
  • Herverdeling van tv-geld;
  • Een hogere vergoeding voor jeugdtransfers;
  • Een internationale beloftencompetitie

Al snel bleek dit voorstel onhaalbaar. Bij veel clubs regeert de angst voor degradatie en komt het algemeen belang op de tweede plaats. Eerder deze week bleek dat er volgend seizoen helemaal opnieuw moet worden begonnen, mogelijk met inzet van een extern bureau. Woensdag werd dan ook geen gerestylede Eredivisie in stemming gebracht in de KNVB-vergadering, omschrijft Voetbal International.