Vanmiddag staat Bas Dost met zijn advocaten bij de arbitragecommissie van de KNVB. De speler wil via een spoedprocedure een transfer naar Ajax afdwingen. Heerenveen en Ajax kwamen dit weekeinde niet tot een akkoord. Ajax wilde 3,5 miljoen euro betalen, de Friese ploeg wil zes miljoen euro ontvangen voor de aanvaller.

Een eventuele transfer van Dost naar Ajax is één stap in de reparatie van de aanval na het vertrek van Suarez naar Liverpool. De komst van vleugelspeler Dries Mertens moet de tweede stap worden. Ajax is sinds vrijdag in onderhandeling met FC Utrecht. De Amsterdammers willen voor de snelle belg vier miljoen euro betalen, Utrecht wil naar verluidt 7,5 miljoen euro vangen voor de speler. Maar gezien de ambities van Mertens, die aangaf dat een transfer naar Ajax erg mooi zou zijn, en het feit dat FC Utrecht een miljoenenverlies afstevent, bestaat de kans dat de clubleiding van FC Utrecht met minder genoegen zal nemen.

“We hebben op allebei een bod uitgebracht,” meldt Frank de Boer aan de Telegraaf. De oefenmeester betreurt het wanneer er geen van beide komt. “Dat kan ook nog steeds, de directie wil niet de hoofdprijs betalen. Zij hebben de laatste stem.”

Dat Heerenveen zes miljoen euro vraagt schiet de international van Jong Oranje in het verkeerde keelgat. Heerenveen kocht Dost voor 3,2 miljoen van Heracles Almelo. Na de komst van Ron Jans is de speler, zo geeft hij aan, onterecht op een zijspoor gezet. Dost verpietert op de bank en krijg bij Ajax de kans zich weer te bewijzen. Bovendien gaf de club Heerenveen toestemming voor een vertrek.