Het is zaterdagochtend 8:00 uur als ik de deur achter me sluit. De buurt begint langzaam te ontwaken als ik richting Sportpark de Toekomst vertrek. Ik ben wel vaker op het Sportcomplex te vinden, maar nog nooit zo vroeg als nu. Dat ik vandaag zo vroeg vertrek heeft een speciale reden: ik ben namelijk door een kennis gevraagd of ik de kampioenswedstrijd van Ajax O9 wil bekijken.

Als ik arriveer zijn de spelers net begonnen met de warming-up. Tijdens die warming-up word ik warm ontvangen langs de lijn. De sfeer op het veld is meer dan goed, maar ook gespannen. Ajax O9 kan namelijk thuis tegen de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag een topseizoen gaan bekronen: de talenten kunnen ongeslagen kampioen worden. Maar misschien nog wel belangrijker om te vermelden is dat het gehele team van trainer Rik Verhage begin april te horen heeft gekregen dat het door mag naar Ajax O10. Een geweldige prestatie, voor spelers én trainers!

De afgelopen weken speelde het team veel toernooien. Veelal met succes. Om er één toernooi uit te pikken: de European Football Cup, waaraan 48 topclubs meededen, werd op overtuigende wijze gewonnen. Er werden (ruime) zeges geboekt op KAA Gent (11-0), PSG (4-1), West Ham United (2-1), Benfica (2-0) en 1. FC Köln (4-0).
Na afloop werd er door kenners gesproken over ‘de beste generatie 9-jarigen die Ajax ooit gehad heeft’. Trainer Rik Verhage blijft nuchter en laat in een interview precies weten wat het belangrijkste is: “Als je ziet hoe de jongens trainen en hier op het veld bezig zijn, dan halen we een heel hoog niveau”, begint hij trots. “Of er een nieuwe Johan Cruijff tussen zit? Daar wil ik niet over praten. Johan was een fantastische voetballer en heeft zoveel voor de club betekend. Deze jongens moeten gewoon op acht-, negenjarige leeftijd heel veel plezier hebben.”

En dat hebben ze. Het is één van de dingen die me direct opvalt. Het was me de afgelopen tijd al opgevallen toen ik het team wat actiever begon te volgen. Na elk gewonnen toernooi kwam het kenmerkende ’90 minuten lang’ weer tevoorschijn om het feest met de ouders helemaal compleet te maken. Zo ook nadat de Torcy Champions Cup U9 en het FC Volendam Toernooi (beelden hieronder) werden gewonnen.

Het plezier viel me zaterdag ook op het veld op. Nog voor de voetballende kwaliteiten van de jonge talenten. De jongens genoten van elk balcontact, elkaars acties en elk gescoorde doelpunt werd uitbundig gevierd.

De wedstrijd
Klokslag 10 uur begon O9 aan de laatste Twin Games van de competitie. De selectie werd zoals gebruikelijk opgedeeld in twee teams. Beide teams lieten direct zien dat ze ontzettend goed kunnen voetballen en nee, dan overdrijf ik nog niet eens. Het talent was bij elke speler zichtbaar. Om te beginnen bij doelmannen Finn en Demy. Beide keepers verrichtten een paar fantastische reddingen. Ook met het indribbelen en passen vielen de twee positief op. En goed ook. Twee, drie man voorbij en de bal afleveren bij een medespeler.

Omdat er (te) veel mooie momenten van elke speler zijn op te noemen, pik ik er wat hoogtepunten uit. Eén daarvan: een prachtige goal van Emre. Maar ook de assist van Ali mocht er wezen! Ali tikte de bal over zichzelf en de tegenstander heen naar Emre toe, die de bal met zijn hak in de bovenhoek schoot. Een ander fraai moment was de rush van Nick. Hij stak het hele veld over, speelde bijna iedereen van de tegenstander voorbij en was vervolgens voor de keeper niet zelfzuchtig en gunde de goal aan Emre.

Verder konden we langs het veld genieten van hele fraaie dribbels en acties van Nafairon, Navarro, Levi, Ali, Parel, Randell en Sean. Ook Sesynijo, Devon, Leroy, Arda en Ibrahim vielen op met mooie loopacties, passjes en acties. Daarnaast werd er natuurlijk ook nog volop gescoord. In de meeste gevallen nog heel fraai ook. Geweldige combinaties, acties en afstandsschoten. De ene na de andere mooie aanval ging erin. Het is dan misschien ook niet heel gek dat we buiten het veld de tel kwijt waren op een gegeven moment.

Na afloop werd het team op een mooie manier gehuldigd. Ouders, trainers en spelers, iedereen werd op het hoofdveld van De Toekomst in het zonnetje gezet! In de kleedkamer kwam als kers op de taart ook Amin Younes de jongens nog even feliciteren met het kampioenschap. Het was geweldig om er bij te mogen zijn. En jongens: tot volgend seizoen in O10. Jullie hebben er een supporter bij!

Fotoverslag Jelmer Jager: