De walgelijke pop van Kenneth Vermeer, de ‘lucky’ winnende goal van Riechedly Bazoer en de zesde nederlaag op rij voor Feyenoord. Dat zijn waarschijnlijk de meest besproken onderwerpen na de Klassieker die door Ajax met 2-1 werd gewonnen. Er werd echter amper gesproken over de echte Man of The Match – scheidsrechter Kevin Blom. Een groter compliment is er niet voor een scheidsrechter.

Vooraf waren er weinig verwachtingen bij deze Klassieker in de Amsterdam Arena, want bij beide teams was de goede vorm erg ver te zoeken. Een saaie 0-0 met amper kansen lag in de lijn der verwachting, maar het liep allemaal anders. Passie, strijd en beleving, het was vooral in de eerste helft een prachtig voetbalgevecht. Het kon ook allemaal, omdat scheidsrechter Kevin Blom het allemaal uitstekend onder controle had.

Na amper 120 seconden deelde Blom al de eerste, volledig terechte, gele kaart uit aan Ajax-aanvaller Lasse Schöne die een vroege counter van Feyenoord onschadelijk maakte. Velen dachten waarschijnlijk aan een kaartenfestijn door de vroege gele kaart, maar het pakte voor Blom goed uit. Er werd voor elke meter gevochten en gestreden en waar je je normaal gesproken kapot had geërgerd aan een scheidsrechter die de wedstrijd ‘dood’ fluit was nu alles anders.
Blom liet enorm veel doorspelen, iets wat iedere voetballiefhebber graag ziet in zulke wedstrijden, en dat zorgde er ook voor dat het een voetbalgevecht bleef. Zijn fluitsignalen hadden een perfecte timing en spelers klaagden ook amper bij de scheidsrechter – ook zij hadden door dat hij uitstekend bezig was.

Bij de Feyenoord-aanhang waren er na afloop wat signalen dat de 2-1 niet goedgekeurd had mogen worden, maar het werd nooit echt een “issue”. Een van de meest uitstekende keuzes van Blom was het niet-kapotmaken van de wedstrijd door Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer slechts een gele kaart te geven, waar veel van zijn collega’s hem waarschijnlijk een rode kaart hadden gegeven omdat hij een mogelijke scoringskans van Davy Klaassen ontnam.

Ook in de slotfase deed hij het nagenoeg foutloos, al was invaller Eljero Elia het daar niet helemaal mee eens. Die zat echter vol met frustratie, omdat hij één van de meest belabberde invalbeurten uit de geschiedenis van de Eredivisie had.

Na het laatste fluitsignaal sprak iedereen schande over de ‘pop van Vermeer’ en was men bij Feyenoord enorm teleurgesteld door een nieuwe nederlaag. Je hoorde niemand over Kevin Blom. In een tijd waarin elk weekend de scheidsrechter lijdend voorwerp is, is dat het ultieme genot voor de man met de fluit.

En daarom zeg ik – alle lof voor Kevin, bedankt dat je uitstekend hebt meegeholpen aan een heerlijke Klassieker!

Voor meer columns, check De Outsider. Op Twitter te volgen via @DeOutsiderNL.