Het schijnt zo te zijn dat wanneer mensen een heftige gebeurtenis mee maken, ze zich die dag nog heel goed weten te herinneren. Precies één jaar geleden maakten we met elkaar zo’n gebeurtenis mee.

8 juli 2017, het jaar is omgevlogen. Toch voelt die ene dag nog als gisteren. Ik was – zoals velen – nieuwsgierig naar de voorbereiding, keek uit naar de oefenwedstrijden en was benieuwd naar het spel en verschillende spelers. Ik weet nog precies waar ik zat toen dat in één klap veranderde. Het livebeeld van de wedstrijd, de beelden van de spelersgroep en die ijzig kalme – maar correct geformuleerde – tweet van Ajax Life. ‘We zeggen wat we zien. Er komt een tweede ambulance bij. Shirt Nouri wordt opengescheurd en ze zijn bezig met een defibrillator. #ajawer’ Ik weet het nog precies. Het werd een jaar om snel te vergeten. Een seizoen met vele teleurstellingen en tegenslagen: 8 juli, het mislopen van Europees voetbal, het mislopen van prijzen, de onzekerheid en het aanvechten van een mogelijke rechtszaak. Gelukkig lijkt dat laatste er niet te komen, want niemand heeft dit ooit gewild.

Nu maken we ons op voor het nieuwe seizoen. Een voorbereiding met oefenwedstrijden, zoals het altijd is geweest. Zoals het hoort te gaan. Het is heel goed dat de club en de selectie zich elders gaan voorbereiden en hebben voorbereid. Met het lekkere weer, het WK in Rusland, de topaankopen en veel talenten die zich mochten bewijzen in Duitsland begint het nieuwe seizoen steeds meer te kriebelen. Zoals VI het zo mooi verwoordde vorige week: ‘Het negatieve sentiment verdwijnt steeds meer uit de club en maakt plaats voor hoop, ambitie en een vernieuwende aanpak.’

Toch ontbreekt er nog altijd iets, of beter gezegd iemand. We hebben je al een jaar niet meer zien schitteren op het veld en – nog belangrijker – langs de lijn en buiten het veld. Ondanks dat heb je mensen bij elkaar gebracht, mensen verbonden. Dat is, hoe gek het ook klinkt, iets moois en bijzonders. Die verbondenheid en verbroedering zal altijd blijven. Net als de steun en liefde voor jou, Ap. Stay Strong.

Column: Stay Strong, Appie!