We hebben een nieuwe reservekeeper, zo maakte Ajax gisteren bekend. Bruno Varela wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Benfica. En dat betekent dus het einde van de Ajax-carrière van Kostas Lamprou, zoals we allemaal al aan zagen komen. En dat vind ik stiekem best een beetje sneu voor Kostas en niet heel tactisch van Ajax.

Voordat jullie mij allemaal hypocriet gaan noemen: laten we voorop stellen dat ik er ook enorm blij mee ben dat Kostas Lamprou zijn laatste wedstrijd in Ajax 1 heeft gespeeld. Maar had het allemaal niet even wat anders gekund, Ajax? Lamprou kwam in de zomer van 2017 naar Ajax, als derde keeper en met het idee dat het voor een jaartje was. Maar er kwam nog een jaartje bij en beoogde tweede doelman Benjamin van Leer werd verhuurd aan NAC Breda.

Plotseling was Kostas Lamprou, met zijn 1,75 meter, de tweede doelman van Ajax. Al het hele seizoen houden we de adem in als er signalen zijn dat Onana geblesseerd is, pijntjes heeft of ziek is. Maar ach, de clubleiding heeft blijkbaar vertrouwen in Lamprou. Genoeg om zijn contract na een jaar te verlengen en genoeg om hem als tweede keeper te zien.

Of toch niet? Want blijkbaar was één slechte pot tegen sc Heerenveen in de competitie genoeg om Lamprou meteen helemaal af te schrijven. Hoe kan dat? Ten Hag werkt inmiddels ruim een jaar met Lamprou, Overmars besloot zijn contract afgelopen zomer te verlengen. En nu is één slechte wedstrijd genoeg om iemand finaal af te maken.

Donderdag, toen Ajax opnieuw tegen sc Heerenveen speelde, waren de signalen er al: bekerkeeper Lamprou was opeens geen bekerkeeper meer, Onana speelde gewoon. Overmars liet zich voor de camera uit over het ‘misschien, eventueel, wellicht’ halen van een nieuwe tweede doelman. En als klap op de vuurpijl verkoos Overmars ook nog Andre Onana tot Man of the Match, terwijl hij een helft grassprietjes had staan stellen en verder behalve een strafschop stoppen ook niet al te veel heroïsche prestaties had verricht.

Het was duidelijk: over en uit voor Kostas. Soms is Ajax toch nog wel de kille club die het vaak wordt genoemd. Kostas zal er in ieder geval niet bepaald warme gevoelens van hebben gekregen. En er is nog een maar: hij zit vanmiddag nog wel gewoon op de bank. Varela vliegt pas na het weekend in en is dus nog niet beschikbaar. Wellicht dat Ten Hag er opnieuw voor kiest om ook El Maach op de bank te zetten. Maar wat gaat Ten Hag doen als Onana geblesseerd raakt tijdens de Klassieker. Kostas erin? Voor het laatst, tegen zijn oude club?

Laten we hopen dat het niet zover komt en dat er voor Kostas nog een nieuwe club komt de komende dagen. Want zoals Ajax hem nu af serveert, dat kan eigenlijk gewoon niet.

Blog: Hoe Ajax Lamprou (on)subtiel naar de achterdeur werkt