Hieronder is de column van Johan Cruijff te lezen die vanochtend in de Telegraaf is verschenen.

Onder voetballers bestaat een erecode. Collega’s met wie je samen de kleedkamer deelde, met wie je gewonnen en verloren hebt, die laat je in principe nooit vallen. Daardoor ontstond er, tijdens de samenstelling van het nieuwe technisch rapport voor Ajax, ook een enorm gevoelsprobleem. Voor één van onze vroegere maatjes bleek in de nieuwe organisatie geen plaats meer. Dat was ook de beslissing waar iedereen het langst over na moest denken. 

Vergelijk het met een coach die een speler, die altijd goed gepresteerd heeft en altijd voor het team klaar heeft gestaan, moet vertellen dat er voor hem geen plaats meer in het elftal is. Niet omdat hij geen aardige jongen of geen goede voetballer is, maar omdat je anders verder wil richting de toekomst.

Als coach waren dat altijd mijn moeilijkste momenten.

Van nabij heb ik dan ook gezien hoe bijna iedereen worstelde met het gegeven dat er in de nieuwe aanpak van Ajax geen plaats meer voor Danny Blind was. Als ik dan hoor en lees, dat volgens de directeur van Ajax wij Blind meteen op straat hadden willen zetten, dan ben ik verbijsterd. Waar wij de grootste moeite mee hebben, daar stapt hij dus zo overheen!

Terwijl wij juist hebben aangekaart of er binnen het netwerk van Ajax voor Jan Olde Riekerink en Danny andere functies te vinden waren. Daarbij zijn zelfs concreet Almere City en Ajax Cape Town genoemd. En dan toch verkondigen, dat we opdracht hebben gegeven om ze van de één op andere dag op straat te kwakken.

Ik heb er de afgelopen dagen lang over nagedacht, maar als iemand zo met clubiconen aan de haal gaat, dan verdwijnt alle respect. Er knapt iets. Mensen als Dennis Bergkamp en Wim Jonk zijn tijdens hun carrière qua prestaties en gedrag enorme voorbeelden voor anderen geweest. Het zijn topvoetballers, die overal in de wereld nu nog gerespecteerd worden. En zeker Dennis hoort tot de grootste iconen van Ajax. Als je iemand als hij zo’n mentaliteit verwijt, dan is dat niet alleen slecht en gemeen, maar ook onacceptabel.

Bij ons laatste gesprek waren namens de vereniging ook de bestuurders Uri Coronel en Joop Krant aanwezig; ik ben benieuwd hoe die reageren op het feit dat zoveel clubiconen op deze manier geschoffeerd worden. Maar dat niet alleen. Door het naar buiten brengen van de naam Blind, is er extra druk op de technische staf van het eerste elftal komen te liggen. Terwijl juist in deze fase er alles aan gedaan had moeten worden om de Champions League te halen. Daarom klopt het verhaal van de directeur ook van geen kant. Als Danny vandaag al op straat was gezet, zoals de directeur dat vertelt, dan was er door ons inbreuk gepleegd bij het eerste elftal en de werksituatie tussen Frank de Boer en Blind aangetast. Daarmee was het grootste belang van Ajax geschaad.

Dat wilden wij juist voorkomen, maar daar heeft de directeur dus maling aan. Zo worden grote Ajacieden als Bergkamp, Jonk en Blind tegen elkaar uitgespeeld. Geschoffeerd door iemand die de baas wil spelen.