Het vorig seizoen was er één om heel snel te vergeten. Het bestuur wilde Ten Hag niet na een half seizoen al slachtofferen, dus als beloning werd er de afgelopen zomer flink geïnvesteerd. Blind kwam, Tadic kwam, Ziyech bleef (ondanks het aantrekken van Labyad) en de verrassing uit België, Bandé, kwam ook naar Ajax.

Ajax speelde een uitstekende eerste seizoenshelft. Helaas voor Ajax won PSV alles op één wedstrijd na, waardoor Ajax met twee punten achterstand de winterstop in ging. De hoop op een kampioenschap was er echter weer. Ook omdat Ajax in Europa meer dan uitstekend presteerde. Ten Hag was ineens een goede coach. Niet dat hij werd toegezongen in het stadion, maar een ieder zag dat Ajax onder zijn leiding toch goed speelde.

In de winterstop ging Ajax naar Amerika. En opeens was daar de enorme interesse in De Ligt en voornamelijk Frenkie de Jong. En mijn gevoel zegt dat het daar verkeerd is gegaan. Voor alle ellende met  mogelijke transfers begon was Ajax één geheel. De ploeg wilde voor elkaar vechten, zoals in München bijvoorbeeld het geval was. De spelers stegen boven zichzelf uit en in Amsterdam en omstreken werd met dikke letters de wedstrijd Ajax-PSV van 31 maart aanstaande al in de agenda’s gezet.

Wie weet waar het is misgegaan?

Vier weken later is alles anders. Ajax staat nu op een onoverbrugbare achterstand. Ajax is een dolende ploeg geworden, waar niemand met zelfvertrouwen speelt. De ploeg die voor elkaar door het vuur wil gaan bestaat nu uit 11 individuen die werkelijk niets meer goed doen. De wedstrijd van vorige week tegen VVV verbloemde nog veel. Velen zijn echter de kans van VVV vergeten, waarbij twee spelers van VVV bij een 0-0 stand doorbraken en onbegrijpelijk de kans niet grepen. Nu stoomde Ajax na de rust op naar een ruime overwinning. Was daarmee de nare smaak van de afgang tegen Feyenoord weggespoeld? Nee, is daarop het antwoord. Ajax is totaal uit vorm. Waar komt dit door? Wat is er in de winterstop gebeurd, dat bijna alle spelers zo door de ondergrens zijn gezakt of nog steeds zakken? Frenkie de Jong was zaterdag echt dramatisch. Tadic totaal onzichtbaar. Blind leek wel een beginneling. Ajax-uitblinker Onana de schuldige van de nederlaag van zaterdagavond.

Bij Onana heb je nog een beetje coulance, omdat hij Ajax ook vaak genoeg heeft gered. Maar het een kan het ander niet uitsluiten. Ook Onana deelt mee in de malaise. De echte wil om iedere wedstrijd de beste te zijn is er niet. De Ajax-spelers leveren totaal geen strijd. Dat was al in Rotterdam te zien en ook in Almelo gaat het op een vreselijke manier mis. De trainer ontslaan is geen gelukkige actie vanuit het verleden. Maar het bestuur moet zich nu wel sterk af gaan vragen of Ten Hag wel de juiste man is. Labyad speelde weken al niet. Tot afgelopen week, waarin hij doelpunten maakte in de oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle. Maar tegen Heracles moest hij opeens als verlosser optreden. En natuurlijk lukte hem dat niet. Waarom speelde hij nu wel en de voorgaande weken niet? Waarom mocht Neres niet invallen? Die viel tegen VVV erg sterk in en bewees een basisklant waardig te zijn. Waarom wisselt Ten Hag Tadic niet of nauwelijks? Zelfde geldt voor Ziyech. Beide topspelers speelden zaterdag (en de afgelopen weken) ook al echt dramatisch. Tadic is vaak te onzichtbaar en Ziyech lijdt ontzettend veel balverlies.

Waarom moet Van de Beek steeds gewisseld worden? Waarom raakt Frenkie geen bal meer na zijn definitieve overgang naar Barcelona? Het zijn allemaal vragen die Ten Hag zou moeten kunnen beantwoorden. Hij (en hij alleen) is hoofdverantwoordelijke. Het spel doet pijn in de ogen bij de echte Ajax-supporter. Er zit geen lijn in het spel, er is ontzettend veel balverlies, zaterdag werd dan echt de ondergrens behaald. Althans, laten we hopen dat dit de ondergrens is.

Ajax is Ajax niet meer

Het seizoen lijkt nu als een nachtkaars uit te gaan. Dit Ajax gaat het niet redden. Woensdag zit iedere Ajax-supporter met dicht geknepen billen te kijken naar de verrichtingen in de Champions League. Niemand geeft op basis van de prestaties van de afgelopen weken nog een stuiver voor de kansen van Ajax. Heracles bewees dat iedere club van Ajax kan winnen. De trots die de supporters hadden voor hun club is als sneeuw voor de zon verdwenen. Alleen een wonder kan dit seizoen nog redden. Dit Ajax is het Ajax voor de winterstop allang niet meer. Heracles kreeg onze trots op de knieën. En nog schrijnender is het, dat het ook volkomen terecht was. Heracles wilde perse van Ajax winnen en straalde dat uit. Ajax straalde alleen maar uit dat het de spelers helemaal niets interesseert. En die wetenschap maakt geen enkele supporter blij. De supporters hopen dan ook op een wonder, wie of wat het ook maar is…. Een wonder is het enige nog waar hoop uit wordt geput…..