Gister voltrok zich een deceptie van ongekend formaat. Ajax verloor met maar liefst 6-2 van aartsrivaal Feyenoord. Zo werd het gat naar PSV plotseling 5 punten en lijkt een landstitel gevoelsmatig verder weg dan ooit.

Ajax begon het seizoen ijzersterk. Het ging allereerst fluitend door de voorrondes van de Champions League. Het werd daarnaast tweede in de groepsfase, won in de competitie op Heracles thuis en PSV uit na alles. En ook in de beker werd eindelijk gebroken met een trend. Voor het eerst in jaren bereikte Ajax weer de halve finale van het bekertoernooi. Alles leek vanzelf te gaan. En hoewel Ajax al een dag of 1.000 niet meer bovenaan heeft gestaan, waren er weinig twijfels. Voetbal International vroeg zich op de voorpagina een tijdje geleden hardop af: “Wie gaat Ajax stoppen?”

Nou, in ieder geval sc Heerenveen en Feyenoord dus. Want aan het begin van de tweede seizoenshelft wordt al snel duidelijk dat dit Ajax niet meer het Ajax van de eerste seizoenshelft is. In Florida was Ajax al niet overtuigend en de eerste competitiewedstrijd, thuis tegen Heerenveen werd met 4-4 gelijk gespeeld. Werd er eerst nog gejuicht vanwege het gelijkspel van PSV tegen FC Emmen, vervolgens werd er gevloekt omdat Ajax voor de zoveelste keer verzuimde om te profiteren van een misstap van de concurrent.

Ajax zat op een roze wolk en is daar in twee wedstrijden, aan het begin van het tweede seizoenshelft genadelooshard vanaf getrapt. Twitter-fanaten schuiven allerlei redenen naar voren waarom het misgaat: “Ten Hag is niet goed genoeg”,  “Ajax mist linksback Tagliafico”, “Er is geen teamgeest” etcetera.

Als je mij persoonlijk vraagt wat ik denk dat er aan de hand is, ben ik de laatste die aan moeilijke theorieën denkt. Ten Hag laat Ajax prima voetballen, dit elftal hangt niet vast aan één individu. En met de teamgeest is niets aan de hand. Het zijn gewoon verwende mannetjes, die dachten Feyenoord en wie weet ook wel Real Madrid wel even te verslaan. De arrogantie droop er tegen Heerenveen thuis al vanaf. Na de 3-1 werd er zichtbaar gas teruggenomen en strafte een geniale Sam Lammers dit af. En in de Kuip gebeurde een week later hetzelfde.

De 6-2 tegen Feyenoord sloeg in als bliksem op een warme zomeravond. Ten Hag en zijn manschappen zijn tot op het bot vernederd. Maar in mijn ogen, precies op tijd. Net voor Real Madrid thuis, en nu het gat nog steeds maar vijf punten bedraagt, is Ajax met beide benen op de grond gezet. Dus eigenlijk:Feyenoord, bedankt! Bedankt dat jullie onze jongens, in tegenstelling tot eerdere jaren, precies op tijd wakker hebben geschud op het moment dat nog niks verloren is.