© Proshots

Ik heb niet de illusie dat het iemand is opgevallen dat er op dit platform al een tijd geen columns meer van mijn hand zijn verschenen. Ook columnisten hebben behoefte aan een zomerstop zullen we maar zeggen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het door bekende omstandigheden bovendien bijzonder lastig was om woorden vuil te maken aan Ajax, om ook maar een mening te vormen over het wel en wee rond onze club. Laat staan dit op papier te zetten.

Het zijn tijden waarin ‘de orde van de dag’ nauwelijks aan de orde is. Een verboden frase haast. Een orde die zich niet laat opdringen in het licht van de gebeurtenissen aan het begin van een zomer die bij Ajax de boeken in zal gaan als een van de meest chaotische ooit. Deels door het onverwachtse, deels door het succes van vorig jaar. We voelen er nu de gevolgen van, we plukken er nu de (rotte) vruchten van. Rotte vruchten in de vorm van sportieve dompers en transfergekte. Als je het nu toch wil hebben over de orde van de dag, dan gaat het over de wedstrijd van vanavond en de aanstaande transfer van Davinson Sánchez.

Er is vrees dat die twee zaken elkaar gaan beïnvloeden. Op een negatieve manier wel te verstaan. Het is heden ten dage de gewoonte om spelers die je club pijn doen, de rug toekeren of respectloos te behandelen uit te fluiten. Davinson Sánchez heeft zich met zijn handelen de nodige kritiek op de schouders gehaald. Terecht of onterecht, ik wil een dringend beroep doen op jullie Ajax-harten: Laat fluitconcerten aan het adres van onze Colombiaanse sloopkogel alsjeblieft achterwege.

En wel hierom: Een fluitconcert zal hem steunen in zijn overtuiging dat hij elders beter af is. Niets is voor Sánchez zelf zo pijnlijk als een daverend applaus van zijn publiek in zijn richting. Laat hem zien wat hij gaat missen, het zal zijn schuldgevoel voeden. Daarnaast help je de clubleiding. Je kunt Ajax weinig verwijten. Ze doen er alles aan om er zo veel mogelijk uit te halen. Dit is weleens anders geweest, ditmaal zal in het slechtste geval een monsterlijk bedrag in Amsterdam achtergelaten worden. Als de speler door de supporters minder gewenst is, zal hij zelf nog liever willen vertrekken en is daarmee ook de onderhandelingspositie van de club zelf minder sterk.

Maar denk vooral aan de wedstrijd tegen Rosenborg. We willen niet in augustus al spreken van een mislukt seizoen. We moeten er alles aan doen om de wedstrijd vanavond te winnen en te laten zien wat we in huis hebben. Onvoorwaardelijke steun is nu gevraagd. Ieder fluitconcert zal negatief afstralen op de selectie als geheel, die selectie die al zoveel te verduren heeft gehad. En een selectie die zo veel in huis heeft. Geef ze de kans om ook dit seizoen te laten zien wat ze in huis hebben. Geef Sanchez het goede voorbeeld. Geef hem en zijn teamgenoten vanavond de steun die hen tot het uiterste zal drijven. Laat zien dat wij nog steeds die hechte club zijn die we vorig jaar ook waren. Laat zien dat we niet afhankelijk zijn van grote sommen geld.

Wij als supporters en zeker de selectie hebben de afgelopen zomer genoeg narigheid meegemaakt, van genoeg negatieve emoties geproefd. De steun van de supporters heeft de groep nu harder nodig dan ooit. En ik spreek vast niet alleen namens mezelf als ik zeg dat supporters de steun onderling ook goed kunnen gebruiken. Geef de mannen op het veld de steun die ze nodig hebben, en vergroot hiermee de kans dat je hierdoor zelf ook beloond wordt. Maak er een feest van, iedere wedstrijd weer. Zoals we dat in het eerste deel van 2017 deden. Laat dit seizoen geen mislukking worden. Niet na alles wat er gebeurd is.