Vroeger op de middelbare school zeiden mijn leraren altijd tegen mij dat als ik niks van hen kon leren in de klas, dat ik het dan moest aangeven omdat ze dan iets verkeerd deden. En ik deed dat. Ik was daar goudeerlijk in. Als ik me verveelde in de klas dan liet ik dat de docent duidelijk merken. Ik begon met propjes te gooien, ging kloten met mijn vrienden of liep gewoon de klas uit, lekker een uurtje minder les. Maar als je bij Ajax speelt, kan dat niet. Als je bij Ajax speelt, word je geschorst als je het gevoel hebt dat je niks leert. Zo gebeurde afgelopen week bij de 16-jarige Ryan Gravenberch. 

Ik was stomverbaasd toen ik het artikel las waarin stond dat hij geschorst werd, omdat hij had aangegeven niks te kunnen leren van Winston Bogarde. Voor iedereen die denkt dat het een arrogante houding van Gravenberch is heb ik een boodschap; flikker op. Gravenberch is 16 jaar en speelt al in het beloftenelftal. Een onwijs snelle leerling dus. Zo snel dat hij blijkbaar al het gevoel heeft niks meer te kunnen leren van zijn trainer. Is dat raar? Nee. Dat is niet raar, want het is een snelle leerling. Voor het geval dat u dit te snel vindt gaan, zal ik uw herinnering even opfrissen. 

Weet u nog, vroeger in de klas? De leerkracht legde klassikaal een som uit maar er was altijd een leerling die het allemaal al snapte. Er was altijd die ene leerling die al twee bladzijden in het werkboek vooruit werkte. Dat jongetje die de som al snapt, is Gravenberch. Maar de leraar die hem een niveautje hoger moet laten rekenen is er niet. In plaats daar van wordt hij de klas uit gestuurd en krijgt hij een 1 op zijn proefwerk. Dat doet Ajax. Maar waar ik me dan het meeste aan erger? Dat de mensen die het hardste roepen dat Ryan zijn verdiende loon krijgt door geschorst te worden dezelfde mensen zijn die het hardste klagen dat de creativiteit ontbreekt op de Nederlandse velden en alleen maar zeuren dat er geen creatieve Nederlandse spelers meer zijn. Vind je het gek?! Als je elke speler schorst die het gevoel heeft dat hij niks leert, dan worden het vanzelf allemaal saaie voetballertjes. 

Ajax, laat eens zien dat je ballen hebt. Als zo’n speler dat aangeeft, dan schors je hem niet, maar laat hem dan mee trainen met het eerste. Als hij echt zo’n arrogante houding heeft als al die mannetjes in pak schreeuwen, dan valt Ryan vanzelf wel door de mand toch? En wat als hij niet door de mand valt? Dan hebben we er een creatieve speler bij. Een speler die niet precies verteld is hoe hij moet spelen en waar zijn niveau ligt, maar een speler die dat zelf heeft ondervonden. Het kan in mijn ogen niet fout gaan. 

Maar gaat dit ooit gebeuren? Ik denk het niet. Zolang rang bij Ajax belangrijker is dan talent zie ik dat niet gebeuren. Ik ken Ajax ondertussen goed en als ze ergens niet goed in zijn, is het kritisch naar zichzelf kijken. Ik ben bang dat als Ryan terugkomt van zijn schorsing hij zich weer een tijdje moet gaan vervelen. Weer saai de zelfde oefeningen doen die je al jaren doet en saai op hetzelfde niveau spelen als daarvoor. En waag het niet aan te geven dat je het gevoel hebt dat je niks meer leert, anders word je gewoon weer geschorst… 

Gravenberch disciplinair geschorst na beledigen Bogarde