Stel, je bent een jongen van net 19. Je bent een talentvolle doelman en bent nu al eerste keeper bij een ploeg in de Eredivisie. Daar doe je het naar behoren, maar strijd je zoals verwacht tegen degradatie. Dan overlijdt je broer plotseling, middenin het seizoen.

De steun die je krijgt vanuit de hele voetbalwereld is prachtig. En je besluit enkele dagen later weer ‘gewoon’ onder de lat te gaan staan. Het zal niet makkelijk zijn, maar je staat er toch steeds weer. 

Een maand later sijpelt een gerucht naar buiten: de grootste club van Nederland wil je hebben. Je kunt komende zomer naar Ajax. Hoewel Ajax niet de club is waar je hart ligt, is dit een fantastische kans om je verder te ontwikkelen en te trainen op het hoogste niveau.

Maar niet als het aan de Twitter-politie ligt. Ze hebben wat tweetjes gevonden van toen je 11 (!!!) jaar oud was en het over ‘kut joden’ en ‘lucky Ajax’ hebt. Je wordt genoodzaakt je Twitter-profiel achter slot en grendel te zetten. Maar daarmee is het nog niet gedaan.

Eind maart, je transfer naar Ajax lijkt bijna rond. Je droomclub was Feyenoord, maar dit is misschien wel beter dan een droom. Nu kun je naar een club die strijdt om de prijzen en Europese wedstrijden speelt tot ver na de winter. Je hebt er vast een tijdje over nagedacht en beseft: dit is de kans van je leven. Maar die droom verandert nog voor je ook maar één stap in Amsterdam hebt gezet in een nachtmerrie. De F-side heeft je ook gevonden en laat weten dat je niet welkom bent. Zoals dat eerder met Peter Bosz en Kostas Lamprou gebeurde, word ook jij nu aan de schandpaal genageld. Omdat je iets met Feyenoord hebt, maar ook het beste uit je carrière wilt halen.

Je gaat slapen, in de hoop dat het weer overwaait. Maar als je vanochtend wakker wordt en je Instagram opent, schrik je. Honderden haatreacties die het daglicht niet kunnen verdragen. Reacties als ‘oprotten’ en ‘kut kakkerlak’ zijn nog mild. Je krijgt ongeveer alle ziektes die er bestaan naar je hoofd en de meest hersenloze mensen zeggen dingen als ‘ga maar naar je broer’. 

Hoe pijnlijk en kwetsend moet het zijn om vanochtend op te staan met zulke berichten. Stel je even voor dat jij Kjell Scherpen was deze ochtend. Hoe zou jij je voelen, als je al die blinde haat over je heen zou krijgen? Terwijl je gewoon wilt doen wat je het liefste doet: voetballen op zo hoog mogelijk niveau. Laten we Kjell niet afrekenen op zijn clubvoorkeur, maar op zijn kwaliteiten als keeper. Ik kan alleen maar zeggen: Kjell, hou je taai en volg je hart. En als dat tóch (voor even) bij Ajax blijkt te liggen, ben je wat mij betreft van harte welkom.