Voor veel mensen is het vandaag gewóón woensdag. Veel mensen stonden vandaag op, poetsten hun tanden, aten hun ontbijt en vertrokken naar hun werk. En om 5 uur is het dan voor die zelfde mensen tijd om rustig aan te vertrekken van hun werk, een half uurtje in de avondspits te vertoeven om daarna aan het avondeten te kunnen beginnen, een beetje tv te kijken en vervolgens naar bed te gaan. Zo ziet de woensdag er niet uit voor mij. Tenminste niet déze woensdag. Niet woensdag dertien februari. De dag waar Ajax zijn eerste wedstrijd in de achtste finales speelt tegen Real Madrid. 

Ik slaap altijd slecht de nacht voor een belangrijke wedstrijd van Ajax. Vaak niet meer dan vier uurtjes. Dan is de woensdag aangebroken. Ik sta op, en maak me klaar voor een dag die volledig in het teken staat van Ajax. Ik discussieer met mijn vrienden over een tiental mogelijke opstellingen die Ajax zou kunnen gebruiken. Ik kijk wedstrijdbeelden terug, maar eigenlijk blijft er maar één ding door mijn hoofd spoken. Hoe kan Ajax in deze slechte vorm dit Real Madrid in goede vorm verslaan? 

Ik keek de persconferentie van Ten Hag terug. Hij zei dat vorm niet bestaat, en dat met de juiste mindset en instelling er ook ‘gewoon’ van Real Madrid gewonnen kan worden. Waar heb ik dat verhaaltje eerder gehoord? Waar heb ik eerder gehoord dat de ‘mindset’ moet veranderen? Oh ja, ik weet het weer. Ik hoorde dat na de wedstrijd tegen Heerenveen (4-4), of was het na de wedstrijd tegen Feyenoord (6-2)? Oh nee, ik weet het weer. Het was na de wedstrijd tegen Heracles die met 1-0 verloren werd. Ik zie telkens die zelfde boze De Ligt voor me die het zelfde toneelstukje moet opvoeren voor de camera. Het toneelstukje ‘ik ben zo boos en onze instelling was niet goed’. Maar dat toneelstuk heb ik de laatste maand al drie keer gezien, Matthijs. Ik heb je al drie keer deze maand horen vertellen dat de instelling beter moet zijn. Ik heb Erik ten Hag al drie keer eerder deze maand horen vertellen dat er in de kleedkamer goede gesprekken zijn gevoerd en dat het elftal nu weer één groot collectief is. Ik geloof er alleen niks van. Pas als ik Ajax weer zie spelen als één team, geloof ik dat Ajax ook écht weer een team is.

Bewijs het maar. Bewijs aan jullie supporters dat er weer als een team gevoetbald kan worden. Jullie hoeven niet van Real Madrid te winnen. Écht niet. Maar speel alsjeblieft weer dat mooie voetbal. Dat dominante voetbal. Dat teamvoetbal. Dan is het vertrouwen weer terug in jullie. Dan kunnen we als team van spelers en supporters het seizoen mooi afmaken met hopelijk weer een prijs. Beeld je eens even in zeg. Beeld je in. Al die Ajax-spelers op de Ajax-bus, die door kilometers lange menigtes rijdt van juichende Ajacieden omdat we eindelijk weer die schaal gewonnen hebben. Ik kan er voorlopig alleen nog maar over dromen. Bewijs je maar jongens. Bewijs je maar vanavond. En hopelijk hoef ik aan het einde van dit seizoen niet alleen nog maar te dromen. 

Pepijn Rombout