Begin 2012 maakte Ajax voor het eerst écht kennis met de werkwijze van Mino Raiola rondom jonge talenten. De 18-jarige Ouasim Bouy was net terug van het trainingskamp met Ajax 1 in Brazilië. Ajax had hem bovendien een aanbieding gedaan voor een nieuw vierjarig contract. Maar nee, Juventus moest het worden.

En zo geschiedde. De 18-jarige Bouy verkaste naar Turijn en speelt 7 jaar later, na omzwervingen bij onder andere Brescia, HSV, Palermo, Leeds en Cultural Leonesa, bij PEC Zwolle. De volgende Raiola-klant liet even op zich wachten, maar in de zomer van 2015 waren daar Donyell Malen en Ricardo Kishna die hun onvrede uitten.

Malen had pas zijn zestiende verjaardag gevierd. Maar er lag niet meteen een contract voor de jonge aanvaller klaar en dat zag hij als genoeg reden om zijn biezen te pakken. Hij tekende bij Arsenal. Niet geheel verrassend kwam het daar niet tot een doorbraak. Malen speelde nog flink wat wedstrijden in Arsenal U23, maar daar bleef het bij en hij besloot in de zomer van 2017 toch maar terug te komen naar Nederland. Het werd PSV, maar nog zonder succes. Hij kwam dit seizoen tot 406 minuten in de Eredivisie.

In dezelfde zomer als Malen vertrok, vertrok ook Ricardo Kishna. Een paar jaar ouder dan Malen en bovendien al 47 duels in Ajax 1 achter zijn naam. Maar een vaste basisspeler was hij nog niet. En steeds meer spelers denken dat op 20-jarige leeftijd te kunnen eisen. “Ik vind dat De Boer Kishna niet begrijpt en niet voldoende waardeert”, liet Mino Raiola optekenen. Hij wist zijn pupil te stallen bij Lazio, maar zonder sportief succes. Bij ADO Den Haag hoopt Kishna nu, na een zware knieblessure, weer aan voetballen toe te komen.

Twee jaar later was Kenny Tete de volgende. Hij sierde in december december 2015 nog de cover van Voetbal International, samen met Jairo Riedewald en Riechedly Bazoer. Zij waren dé aanstormende talenten van Ajax. Maar het was inmiddels de zomer van 2017 en Tete was nog geen vaste waarde in Ajax 1. Er werd hier en daar weer wat onvrede geuit en vlak voor het einde van de transfermarkt was daar dan het bevrijdende Olympique Lyon. Anderhalf jaar later raad je het al: ook daar is Tete niet zeker van een basisplaats.

Begin 2018 volgde een maandenlange soap rondom Justin Kluivert. De aanvaller had een aanbieding van Ajax op tafel liggen voor contractverlenging, maar bleef vaag over zijn toekomst. Hij had niet altijd een basisplaats, maar kun je dat verwachten als wisselvallig jongen van 19? Kluivert en Raiola vonden van wel, strooiden hier en daar weer met wat verongelijkte uitspraken en kozen voor een transfer naar AS Roma. Kluivert maakte vorig seizoen nog 2.700 minuten bij Ajax, een aantal dat hij in Rome dit seizoen zeker niet gaat halen. De teller staat nu op 1.100.

Het volgende Raiola exponent is Mitchel Bakker. De geschiedenis herhaalt zich: een aflopend contract, weigeren om te verlengen, klagen over gebrek aan perspectief, vertrekken naar het buitenland. Bakker is pas 18 jaar en ging onlangs nog met Ajax 1 op trainingskamp, maar blijkbaar had hij verwacht meteen een basisplaats te hebben nu Nico Tagliafico geblesseerd is. Dus zal hij Ajax gaan verlaten voor PSG.

Het is inmiddels een heuse cyclus geworden, de Raiola-cyclus. Waarbij ieder jaar wel een Ajacied zijn onvrede uit en vervolgens stampvoetend de club verlaat voor een lucratief avontuur. Ook al belanden ze vervolgens op de bank bij hun nieuwe club, je hoort ze niet meer. Of nou ja, het liefst geven ze nog een trap na naar Ajax. Iets in de trant van ‘Het was bij Ajax toch wel wat kouder, club X is veel warmer’. De zilvervloot is immers binnen gevaren en Ajax is bij velen direct uit het oog en uit het hart.

Ajax zal volgend jaar alert moeten zijn dat het niet opnieuw de Raiola-cyclus in gaat. Dan wordt Ryan Gravenberch 18 én gaat hij vlak daarna zijn laatste contractjaar in. Ajax, be prepared om de Raiola-cyclus te doorbreken.