Vaclav Cerny. Het is alweer een tijdje geleden, maar er zijn altijd bepaalde momenten die als supporter echt in het geheugen blijven hangen. De winnende treffer, de 1-2, na een counter tegen Celtic is er daar één van. Met achteraf een prachtig samenspel tussen de fans en de Tsjechische voetballer. Dit voelt voor ons als supporter als jaren geleden, dat is het ook, maar voor Cerny zal het na al die maanden eenzaam herstellen als eeuwen geleden hebben gevoeld.

Maandagavond was het eindelijk voor Vaclav zover. In de thuiswedstrijd van Jong Ajax tegen Helmond Sport (2-0) mocht hij weer op het voetbalveld staan. Hij startte voor het eerst, na elf maanden blessureleed, weer in de basis. De blessure, die hij opliep in het bekerduel met ASV De Dijk, probeerde de buitenspeler achter zich te laten.

Cerny liet de supporters op De Toekomst regelmatig genieten. In de gehele eerste helft maakte hij een bijzonder gretige indruk en probeerde hij continu zijn directe tegenstander op te zoeken. Tegenover Fox Sports gaf Cerny aan blij te zijn met zijn rentree, maar ook bleef hij vrij kritisch: “Je voelt eigenlijk na tien minuten al dat je kapot bent, dus ik had het even moeilijk in het begin. Ik wil niet zeggen dat het super ging, maar ik ben gewoon super blij dat ik gewoon weer kon voetballen, dat was het belangrijkste voor mij vandaag.”

“Cerny laat zich van slechtste kant zien”

Het woord ‘genieten’ bleef regelmatig voorkomen in het interview. Cerny stond echter niet overal positief in het nieuws na zijn wedstrijd. Hij kreeg kritiek op een overtreding op Koolhof. “Cerny laat zich van slechtste kant zien” is één van de koppen die ik voorbij zag komen. Kijkend vanuit mijn eigen positie, vanaf de tribune op De Toekomst, zag ik Cerny net zoals de gehele eerste helft enorm fanatiek achter de bal aan jagen. Daarbij kwam hij per ongeluk op de voet van de tegenstander. Het is wel opvallend, want je zou verwachten dat Cerny juist dit soort situaties uit de weg gaat. Cerny bood vrij snel zijn excuses aan. Hij is ook geen schopper, daarom krijgt hij van mij het voordeel van de twijfel. Het blijft echter wel opvallend.

Ajax 1

Komende weken zal Cerny eerst minuten blijven maken bij de Amsterdamse beloften, daar mag hij weer laten zien wat hij kan en hopelijk houdt hij dat ook steeds langer vol. Als Cerny net zo enthousiast en fanatiek als maandagavond elke wedstrijd speelt, ben ik ervan overtuigd dat hij weer minuten gaat maken in Ajax 1. En wellicht, als het geluk aan zijn zijde is, kan hij volgend seizoen ook gaan strijden voor een basisplek, want hij is wat mij betreft nog altijd dat veelbelovende talent van de wedstrijd tegen Celtic.

Cerny over rentree: “Heb er 100% van genoten”