De nieuwe Raad van Commissarissen heeft nooit met Johan Cruijff en de oud-voetballers willen samenwerken. Ze hebben de legendarische nummer 14 gebruikt om over zijn rug in hun positie te komen. De poging om enkele statuten te wijzigen werd maandag ternauwernood door de leden voorkomen. De intentie was om de nieuwe RvC bijna los te koppelen van de vereniging.

Voormalig voorzitter John Jaakke gaf in een bezorgde brief aan dat hij een slecht voorgevoel had bij de voorgestelde statutenwijzigingen. “Eerst moeten de voetballers het voor het zeggen krijgen in de ledenraad. De inkt is nog niet droog of de ledenraad wordt opgeheven. Krijgen de voetballers nu de meerderheid in de bestuursraad? Vast niet”, zo meldt De Telegraaf. Volgens het dagblad verscheen Cruijff niet alleen met Tscheu La Ling, maar ook met Dennis Bergkamp en Wim Jonk in de ArenA.

Pas na lang aandringen van Cruijff kwam er een gesprek met Ling en Ten Have. Ling moest afstand doen van zijn belangen bij AS Trencin. Nadat hij 5000 euro aan advocaat kosten had betaald en geen ontvangstbevestiging kreeg van Ten Have vertelde de voorzitter dat hij het hoofdstuk ‘Ling’ al had gesloten.

Ook Theo van Duivenbode werd afgeserveerd tijdens de vergadering. Cruijff vroeg zich openlijk af waarom de voetballers in de minderheid waren en waarom Van Duivenbode niet is benaderd. Volgens De Telegraaf zijn er – buiten Cruijff om – zelfs gesprekken gevoerd met de oud-Ajacied. Maar vanwege zijn leeftijd zou hij niets meer hebben gehoord.

Ook bleek dat de mededeling van Rob Been, dat La Ling en Overmars zouden hebben afgezien van het directeurschap, niet te kloppen. Het blijkt dat het duo toentertijd nog nooit was benaderd door Ajax.