Ajax praat vandaag of morgen met Johan Cruijff (63) over een officiële functie voor het clubicoon. Voorzitter Uri Coronel: ”Het is zelfs mogelijk dat Cruijff lid wordt van de raad van commissarissen.”

De ledenraad van Ajax heeft het clubbestuur gisteravond tijdens een vergadering de oprichting van klankbordgroepen voorgesteld. Naast een al bestaande financiële klankbordgroep moet er een technische werkgroep komen en één die zich richt op verenigingszaken.

Johan Cruijff wil de technische klankbordgroep leiden en mogelijk wordt die rol uitgebreid met een plaats in de raad van commissarissen. ”Daarbij buigt Cruijff zich met ons over de vraag of er een technisch directeur of een technisch manager moet komen,” aldus Uri Coronel. ”Ook wordt de jeugdopleiding tegen het licht gehouden. Vervolgens komt Cruijff met aanbevelingen en het is aan de directie om die al dan niet uit te voeren.”

Voor de financiële klankbordgroep doet de naam van ex-?bestuurslid Hein Blocks de ronde. In de werkgroep die zich richt op verenigingszaken, neemt Keje Molenaar zitting.

De plannen van de ledenraad zijn mede door Cruijff aangestuurd. Na het aanvankelijke ongenoegen van Coronel over de hardheid van Cruijffs kritiek in De Telegraaf gingen Coronel en Cruijff vervolgens toch om de tafel zitten. Trainer Martin Jol vertrok, de door Cruijff goedgekeurde Frank de Boer volgde hem op.

Op de algemene ledenvergadering in december kregen Cruijff en de zijnen het voor elkaar om acht zetels van de 24-koppige ledenraad te vergeven aan oud-voetballers. Zo kreeg hij bestuurlijk voet aan de grond. De ledenraad heeft de macht om het bestuur ten val te brengen en het bestuur stelt de directie aan. Ook vormt het drie man sterke bestuur met aanvulling van twee externe krachten de raad van commissarissen, die de directie ook controleert.

Coronel benadrukt dat de klankbordgroepen ‘een totaal ander karakter’ hebben dan de commissie die hij zelf in 2008 leidde. Als gevolg van het rapport-Coronel sneuvelden voorzitter John Jaakke en algemeen directeur Maarten Fontein.

”De commissie-Coronel kreeg destijds de opdracht om de club over de laatste tien jaar door te lichten, de klankbordgroepen bestaan uit specialisten die de directie in de toekomst van extra advies voorzien. Dat zijn onvergelijkbare zaken,” aldus Coronel.

Bron: Parool