“Men verwacht van mij natuurlijk een diplomatiek antwoord, we worden immers opgenomen, maar ik zal je eerlijk vertellen: ik voel me klote, ja,” waren een van de eerste woorden die Uri Coronel vanavond sprak in reactie op de eerste vragen die volgden op de uitgebreide persconferentie van vanavond. Het Ajax-bestuur liet de gehele voetbalwereld weten dat ze haar zetel ter beschikking stelt en plaats maakt voor een nieuw bestuur, zodra deze verkozen wordt. En dat wordt dus ervaren als een klote-gevoel. “Klote, ja,” vervolgt Coronel. “Je mag het zelf vertalen. Ik ben in ieder geval heel ongelukkig. Dat het ons niet lukt om de belangrijkste Ajacied aller tijden binnenboord te houden, of in ieder geval aan ons te binden, daar heb ik zwaar de pest in.”

“Ik heb – voor een oude gepensioneerde man – me de pokken gewerkt de afgelopen dagen,” vervolgt de duidelijk aangeslagen Coronel tijdens de door het bestuur zelf georganiseerde persmoment. “De ledenraad is nu nog bijeen en die zal zich moeten beraden over de verdere gebeurtenissen.” Het bestuur hecht er echter waarde aan duidelijk te hebben gemaakt dat er geen sprake is van een aftreden van het zittende bestuur en vooral niet van de directie. Men blijft Ajax dus ook besturen tot op het moment dat een nieuw bestuur wordt voorgedragen. De directie, bestaande uit onder andere Rik van den Boog, is weer een geheel ander orgaan. De directie gaat in feiten over het Cruijff-rapport, zoals dat onder veel Ajacieden speelt.

Een van de aanwezige bestuursleden, Cor van Eijden, was niet bepaald pessimistisch over de komende tijd voor Ajax, ondanks het eigen vertrek. “Laten we maar hopen dat wij het inderdaad bij het verkeerde eind hebben. Dat zou betekenen dat Cruijff gelijk heeft en het dus beter gaat de komende tijd bij Ajax.”

Van Eijden, Coronel en (Joop) Krant stonden voor een moeilijk vraagstuk, zo werd uitgelegd aan de aanwezige media. “Johan Cruijff is niet zo maar iemand. Hij is de grootste voetballer die wij ooit gehad hebben, hij is het grootste icoon wat we ooit gehad hebben. Daar willen wij als bestuur niet tegenop moeten vechten,” legde Coronel namens het voltallige bestuur uit. Uit de woorden van de mannen bleek een duidelijke steun aan Cruijff, althans, zijn plannen. “Als het de eerste de beste adviseur is die iets dergelijks over de organisatie zegt, dan zeg je: “jongens, ga asjeblieft een stuk fietsen”. Maar we praten wel over Cruijff. Johan is voor ons en Ajax een halve God. Een hele misschien wel.”

De verwerkelijking van ontslagen van onder andere ras-Ajacieden Jan Olde Riekerink, David Endt en Danny Blind – zoals volgens de Telegraaf door Cruijff & co voorgesteld – waren echter zaken waaraan dit bestuur de handen pertinent niet aan wilde branden. “Men kan dit rapport heel goed uitvoeren, met de mensen die nu bij Ajax werkzaam zijn. Na enige tijd zou men de conclusie alsnog hebben kunnen nemen: ‘sorry, van jou en jou gaan we afscheid nemen’, ter bevordering van het Cruijff-rapport.”

Tot Ajax beschikt over een nieuwe bestuur blijft het huidige bestuur op haar plek. “In die zin gaan wij door,” sprak het bestuur. “Wij besturen de club, zolang wij hier nog zitten, zoals wij denken dat dat moet. Als Cruijff met ons wil praten over verdere invulling van het programma, dan staat de deur echt open, maar we laten ons door niemand vertellen door wie of met welk personeel. Daar gaat de directie over, niet wij.”

Ondanks het feit dat er niet veel lijkt te veranderen ten opzichte van de huidige situatie bij Ajax, heeft ook het bestuur hoop in een verbetering hiervan. Coronel was stellig: vanaf morgen is alles beter.  “Ja het gaat morgen beter. Om twee redenen, omdat er rust ontstaat voor de mensen die bedreigd zijn. En twee omdat het in de bestaande organisatie niet per se slecht gaat. Ik bedoel vandaag is het oefenveld met de kap eroverheen opgeleverd, er wordt aan alle kanten van alles uitgevoerd,” aldus de inmiddels oud-voorzitter van Ajax.