De ‘fluwelen revolutie’ bij Ajax is volgens Uri Coronel ontaard in een ‘niets of niemand ontziende oorlog’

In een emotionele toespraak liet de voorzitter en president-commissaris weten dat het verenigingsbestuur en de raad van commissarissen hun functie ter beschikking stellen, omdat de totstandkoming van Johan Cruijffs technische rapport volgens hem in strijd is met alle regels van fatsoen en fairplay. ,,Ik citeer Cruijff. ‘Het is slikken of stikken. Anders wordt het een groot gevecht.’ Als we algemeen directeur Rik van den Boog steunden, zouden we allemaal kapot gaan. Voor elke zichzelf respecterende bestuurder is dit onaanvaardbaar.”

De beslissing van Coronel en zijn collega’s heeft (vooralsnog) geen gevolgen voor de directeuren. ,,Wij zullen onze werkzaamheden uitvoeren, zolang er nog geen nieuwe commissarissen zijn. ,,En zolang wij er zitten, wordt Ajax geleid door de huidige directeuren. We laten ze niet vallen”, aldus de president-commissaris, die altijd vierkant achter zijn ’ontdekking’ Rik van den Boog is blijven staan en vertelde de omstreden directeur nooit te zullen ontslaan.

Coronel en zijn medebestuursleden Cor van Eijden en Joop Krant hadden even daarvoor de ledenraad tijdens een ingelaste vergadering op de hoogste gesteld van hun besluit. ,,Met pijn in het hart en met de volle overtuiging te handelen in het belang van Ajax kondigen wij ons vertrek aan”, aldus de man die al 23 jaar aan Ajax is verbonden. ,,Wij steunen de directie volledig in het feit dat zij de verantwoordelijkheid heeft over het personeelsbeleid. Maar gelijk hebben, is niet gelijk krijgen. ”

Bron: Telegraaf