Ajax-voorzitter Uri Coronel hoopt dat de affaire rondom Lex Immers zorgt voor een hernieuwde discussie over het gebruik van de geuzennaam ‘Joden’. De preses doet zelfs een emotionele oproep om er per direct mee te stoppen.

“Heb de grootheid om te stoppen met het gebruik van de geuzennaam Joden”, zegt hij tegenover zijn fans. “Onze fans zijn niet verantwoordelijk voor lui die zulke verwerpelijke taal uitbraken. Maar door wat hun gezang kennelijk uitlokt, moeten ze er echt mee stoppen.”

Coronel, zelf van Joodse afkomst, heeft persoonlijk ondervonden wat de geuzennaam uitlokt. “Ik heb businessclubleden van FC Utrecht horen zingen dat ze op Jodenjacht gingen en ben door een haag van de Hitlergroet brengende jongeren De Kuip ingegaan. Het is onbeschrijfelijk wat er dan door je heen gaat.”

Een eerste stap is al gezet. “Op één doek op de tweede ring – tegenover de perstribune – na zijn er geen Israëlische vlaggen meer te zien in de ArenA. Bij uitwedstrijden zelfs helemaal niet meer in het supportersvak. En de verkoop van die vlaggen in de stalletjes buiten de ArenA is aan banden gelegd”, aldus de voorzitter.

Tekst: Voetbalprimeur