Het is nu bijna twee weken geleden dat voorzitter Uri Coronel  mededeelde dat hij en de overige bestuurders van Ajax hun positie ter beschikking zouden stellen. Ook de raad van commissarissen zal opnieuw ingevuld moeten worden. Sinds die tijd is het een hoop rumoer bij de Amsterdamse club en wordt er nogal met modder gegooid tussen Johan Cruijff en het scheidende bestuur. Het lijkt dan ook geen eenvoudige zaak voor Johan Cruijff om de boel weer snel op de rit te krijgen, als hij daar zelfs al de kans voor zou krijgen.

Tegenover Voetbal International geeft scheidend voorzitter Uri Coronel aan dat het zaak is dat het nog zittende bestuur op zijn laatst 1 juni zal aftreden. “Op die manier krijgt het nieuwe bestuur de mogelijkheid om de organisatie op voldoende wijze weg te zetten voor het volgende seizoen. Anders gaat er weer een seizoen verloren, in bestuurlijk opzicht.”

Over de positie van Rik van den Boog, de algemeen directeur van Ajax, kon Coronel niet veel zeggen. “Rik zal zijn eigen afweging moeten maken, dat kan ik niet voor hem doen. Rik heeft, overigens net als ik, fouten gemaakt. Dat wil echter niet zeggen dat het een slechte directeur is. Over het algemeen was de samenwerking van de afgelopen jaren bijzonder prettig. Dat hij nu nog steeds strijdbaar is tekent zijn karakter.”

Bij de persconferentie waar Coronel wereldkundig maakte dat het gehele bestuur zou opstappen onthulde de scheidend voorzitter  fragmenten uit communicatie met het kamp-Cruijff, iets was hem veel negatieve kritiek opleverde. “Ik had geen andere keuze. ‘Het was voor mij geen optie om de mensen die mij benoemd hebben, de ledenraad dus, onwetend te laten over de reden van mijn aanstaande vertrek. De consequentie was volledige openheid, dus ook richting het publiek. Dat was niet goed voor Ajax, niet goed voor mij en ook niet voor Johan. Maar het was de enige manier”, aldus Coronel over de beruchte persconferentie.

De toekomst van Ajax is nu ongewis. Coronel hoopt dat de ledenraad binnen twee weken met kandidaten komt voor het nieuw te vormen bestuur, zodat het proces snel doorgang kan vinden. Tevens zal Cruijff zich meer op de voorgrond moeten werpen volgens Coronel. “Als Johan in dezelfde rol als nu blijft zitten, wordt het een lastig verhaal. Dan zal het nieuwe bestuur tegen hetzelfde soort dictaten aanlopen en zo werkt het gewoon niet. Het is mij ook niet duidelijk wat hij nu precies wil. Johan moet uit zijn hok komen en vertellen hoe hij een toekomst met de bestaande organisatie ziet.”