© Proshots

Er kan een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan de transfersoap rond Leon Bailey. Ajax wil de Jamaicaan zoals bekend graag strikken en heeft daar liefst 11 miljoen plus bonussen voor over, maar Genk is vooralsnog onvermurwbaar en vraagt 20 miljoen. Bovendien zou de aanvaller dan nog een jaar aan Genk verhuurd moeten worden. Een voor Belgische clubs dramatische wet zou nu echter weleens uitkomt kunnen bieden voor de Amsterdammers.

De Wet van ’78 maakt het mogelijk voor spelers in België om vroegtijdig hun arbeidscontract op te zeggen door middel van een betaling van een schadevergoeding. Deze wettelijk bepaalde soms is echter veel lager dan de marktwaarde van een speler. Bij een jaarsalaris van boven de 115.443,03 euro moet een speler tijdens een verbreking binnen de eerste twee jaar van een contract 36 maandsalarissen betalen. Afhankelijk van het salaris van Bailey bij Genk zal een eventuele boete dan maximaal zo’n 5 miljoen euro bedragen. In het verleden maakten jongens als Steven Defour, Koen Casteels en Davy de Beule al eens gebruik van deze kans. Voor Bailey betekent de wet dat hij na 30 juni 2017 na betaling van de boete transfervrij zou kunnen zijn.

Craig Butler laat inmiddels op Facebook weten dat hij de wet aan het onderzoeken is. Hiermee zet hij een enorme druk op de Genk-directie, die nu moet vrezen dat hun gewilde talent komend jaar voor een relatief klein bedrag de deur uitloopt. Mogelijk brengt deze dreiging nieuwe kansen met zich mee voor Ajax, dat de moeizame onderhandelingen tot nu toe een onverwachte wending ziet krijgen.

https://www.facebook.com/Bullydebanton/posts/10209917331480768